Final Destination 5 (2011)

Нищо ново под звездата, най-често огряваща теметата ни и в по-редки случаи задните ни части.
Група тийнейджъри, само че този път в автобус, минаващ по мост, който се намира в ремонт. Единият от младежите се оказва топ маг на свободна практика и предвижда с хирургическа точност какво ще се случи на моста, както и кой ще загине. В следващия момент извежда от автобуса най-близките си и от безопасно разстояние наблюдава брутално срутващия се мост, който повлича коли, автобуси и всичко що е на него.
Но за спасената дружинка спокойствие няма. Смъртта не обича да бъде мамена и си иска своето. И тази с косата започва да избива оцелелите по всевъзможни и особено жестоки начини.
Най-приятно впечатление ми направи фактът, че лентата не може да бъде наречена сериозна. Имаше доста шеги и забавни моменти, определено на места избиваше направо на комедия. Добър подход. Разбира се има няколко куци момента с пресилена драма, но те не са чак болка за умиране. А както казах убийствата са жестоки и най-вече кървави.
Някои от актоьрите от силния пол, които изобщо не смятам да упоменавам, са отчайващо бездарни. Единствените, които спомагат за създаване не на симпатия (това би било абсурд!), а поне на някаква мижава емоция са свалячът, който умира след масажа (не ми пука как му е името!) и небезизвестният Дейвид Кохнър. Тези двамата допринасят за частта със смеха. Особено вторият, който има комедиен талант. Пример мога да дам с любимия ми сериал "Офисът", където с кратки, но пределно дебилни включвания, направо взривява обстановката.
Задължителен за споменаване е и Тони Тод. Стар познайник на феновете на ужаса, както и на феновете на поредицата "Последен Изход". Добро включване и въпреки скромната си роля, Тод успява да придаде на героя си мистериозно и стряскащо излъчване.
От дамите във филма ще спомена Ема Бел и Жаклин Макинес Ууд. И двете са актриси, колкото аз съм Малкият принц, но пък изглеждат зашеметяващо.
Явно яктьорският състав е гледал предните части, защото всички се придържат към втръсналите клиширани образи, а някои търчат наляво надясно като надрусани с тебешир. Операторът си е свършил работата базово, а сцената със срутващия се мост е що годе зрелищна.
Сюжетът си е все същият изтъркан къс тоалетна хартия. Имаше някакъв опит за сюжетна врътка, но той се проваля гръмко, или по-меко казано - той просто е способ за замазване на очите. Краят на филма силно ме изненада, защото предложи донякъде шокиращ туист.
Не бих препоръчал "Последен Изход 5" на киноманите търсещи нещо смислено. Това е филм за ненаситните фенове на ужасните истории с фатален край, както и за хард феновете на поредицата, които знаят какво точно ги очаква през тези 90-десет минути. А най-големият позитив си остава, че сравнен с предходните две части "Final Destination 5" си е истинско бижу.
Лична оценка: 5.6/10.

Коментари