Донко Найденов - "Отвъд страха"

"В капана на неизвестното" бях безнадеждно приклещен. Посрещнах "Ударите на съдбата", само за да разбера, че ще изпотрошат де що имам кокал. "Хоризонтите на лудостта" в никой случай не бяха по-благосклонни към изстрадалата ми вече персона. И въпреки всичко аз отново се доверявам на Донко Найденов, който този път дава обещание да ме отведе ОТВЪД! Отвъд, където няма нищо друго освен безумие, кръвопролития и... СТРАХ!
"Отвъд страха" е четвъртият поред сборник с разкази на господин Найденов, който прочитам, като той изобщо не отстъпва на предните, а в някои случаи дори ги и превъзхожда. Примерно в "Хоризонтите на лудостта", който ми е най-пресен, имаме тематични разкази, подчинени на идеята, че не е добре да си твърде любопитен. И не е дадено човек да знае всичко, или пък да разкрива мрачни тайни, останали мистерия дълъг период от време. Обикновено за това си има причина.
В "Отвъд страха" срещаме доста по-голямо разнообразие. Не само сюжетно, но и жанрово. Сборникът ни връхлита с ясната идея да покаже, че авторът освен непогрешимо усещане за ужасното, може да ни въвлече и в друг тип истории, не по-малко страшни разбира се. Как ви звучи определението психологически трилър? Ще се блъснете челно и в такъв случай тук, така че работата отново е сериозна.
Калин се озовава "Сам сред нищото". Непредизвикано злощастие застига младия мъж, понеже той не прави нищо нередно. След среща с приятели и лека почерпка, Калин хваща такси за вкъщи, но по пътя се чувства изморен и заспива. Събуждането потапя младежа в море от въпроси, несигурност и паническа боязън.
"Вилата в гората" би трябвало да е спокойно място, където възрастната Кристина да прекара отпуската си. Далеч от големия град, далеч от съпруг, деца и внуци. Без шум и напрежение. Поне до почукването на вратата късно през нощта...
"Сомнамбулизъм при каталепсия" ни представя случай, невъзможен от медицинска гледна точка. Доктор Алън Хосуър ще се опита да разясни ситуацията, стига сам да има отговорите.
Краткият разказ "Нощ" е космически ужас, в който се срещаме с Григорий Василиевич Боренчук. Човекът е на Марс, а целта му е да проведе изследвания. На какво би могъл да се натъкне Григорий и готово ли е човечеството за истината?

"Сега вече мога да кажа смело, че почти разбирам тайната на вселената, на живота, на света. Може би вече я знаят и други хора по Земята, но те ще я запазят в тайна, най-малкото да не предизвикат масови безредици. Човешкият живот е просто етап от едно безкрайно колосално съществуване, което непрекъснато се развива и еволюира. Третата планета, на която живеем, е някаква спирка, някаква незабележима частица от бездънна вселенска епопея. Вероятно животът у нас е материален, защото има смисъл от него - енергията на човешките или животинските тела се трансформира в работа, а работата е неизменна част от еволюцията. На Земята има непрекъснато движение, тя е динамична планета, в която животът се променя непрекъснато.
За разлика от Марс!"

"Мрачното село" Бостан е отдавна обезлюдено. За него се носят куп зловещи истории и легенди. Дали има някаква истина в тях? Ето, че се намира авантюрист, който иска да разкрие какво се е случило и смело навлиза в територията на селото.
"Нещото на баира" хвърля в смут и недоумение жителите на село Милаево. Ежедневието на селяните е нормално и еднообразно до сунтринта, в която на високо възвишение се материализират два огромни обекта. Едва ли има някой, който да знае какво се прави в подобен случай. Едва ли има някой, готов за предстоящото.
Любимият ми разказ в книгата е "Борба за оцеляване". История за възход и падение. За обикновен човек, който в резултат на манипулации и малко или много стремеж към жажда за повече, се превръща в непознат за близките си, а може би и за себе си. Историята обаче търпи още обрати и ненапразо авторът я води чрез две времеви линии. Чудесно решение, показващо ни от различни гледни точки душевното състояние на Мишо - главното действащо лице в случая. Трилър на високо ниво, в който се изправяме пред криминални типове, алчност, охолство и мизерия. Произведение, в което Мишо трябва да се бори за живота си.

"А най-добър е светът на спокойствието. Светът на малкото. Светът на обикновените хора. Светът на безгрижието. Бих дал всичко да съм отново там. Да бързам сутрин за работа. Да се прибирам изморен. Да си купувам хляб и кренвирши от супермаркета. Да ги ям върху старата дървена маса в малката квартира. Да опитвам отново вкусните домашни гозби на майка и татко, когато си ходя на село. Да излизам на по кафе или на по бира със старите приятели."

За "Една бруталистична провинциална мелодрама" отново трябва да съберем сили, за да не бъде фатално разклатена психиката ни. Обикновен житейски провал, в личен план, е на път да разруши живота на Владимир Кирилов Асенов. Последният губи приятелката си, работата си и се пропива. Коста, който разказва историята и е най-добър приятел на Владо, не вижда какво може да се направи в случая. Готови ли сте да разберете до какво водят озлоблението, породено от отчаяние, грешната мотивация и тотално сбърканото чувство за справедливост?
Осем разказа, които спазват коректно авторовото обещание да ни отведе "Отвъд страха". Отново нямаше нещо, което да не ми допадне, а последните две истории ме впечатлиха най-много, като в същото време ме изненадаха и с обема си. Пожелавам на Донко Найденов да издаде някой ден триста-четеристотин страничен роман, защото е явно, че не само кратките истории са му сила.
Лична оценка: 8.2/10

Коментари

  1. За нищо :) Изумен съм как от четири прочетени твои сборника, аз почти не мога да открия нещо, което да ме дразни истински. Прямотата и директността на разказите, без помен от опит за манипулиране на читателя, са достойни за възхищение.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар