Transit (2012)

"Транзит" не е нищо повече от напълно обикновен, стандартен трилър, леко избиващ към екшън. И все пак, понеже съм на кеф, смятам да го третирам като заглавие, тип малко над средна хубост. Нискобюджетен, но това не личи до степен, че да изглежда смешно, а напротив - дори бих казал, че е прилично заснет и изигран. Филм, пръкнал се директно на DVD, но определено е от по-добрите представители на този род заглавия.
Едно обикновено семейство е на път към дългоочакваната почивка, когато без да разберат как, членовете му са въвлечени в кошмарна бъркотия, включваща корави бандюги, прости полицайчета, гонки с коли, че и престрелки. Преди всичко в историята става дума за пари, тя се върти около тях, пропита е с техния мирис. Интересното е, че в един момент парите имат точен притежател, а в следващия не се знае в кого и къде са. Докато се стигне до ситуацията, в която всеки търси въпросните хартийки, защото на карта са заложени човешки животи.
В главната роля откриваме не кой да е, а самия Джеймс Кавийзъл. Един отличен актьор, което той сам ни показа в "Страстите Христови". Тук той е главата на злощастното семейство, но освен всичко друго, го раздава и образ с история. Бегло засегната, семпличка, но все пак... Бивш затворник, настоящ любящ съпруг и баща.
И понеже лентата е леко екшън ориентирана, само не си мислете, че той ще е човекът, който ще раздава тупаници и ще помете собственоръчно престъпната банда, дръзнала да се габарка със семейството му. Той е обикновен човек със своите страхове и слабости, който желае най-вече да се реваншира пред своите близки.
В лагера на бандитите също могат да бъдат открити няколко що годе познати лица. Престъпният ум, главатарят на мръсната пасмина е изигран от Джеймс Фрейн, който феновете на "Династията на Тюдорите" веднага ще припознаят като Кромуел. Човека има специфична, много груба и ръбеста мутра и това го прави донякъде подходящ за филмов злодей.
Другият по-известен е Харолд Перино, който нашумя покрай сериала "Изгубени". Той обаче представлява един много слаб актьор, който където и да го гледам, все ме дразни.
Останалите актьори са безизвестни за мен лица, но пък изпълненията им в никакъв случай не могат да бъдат определени като несполучливи.
Филмът е горд притежател на няколко нелепи момента, като лично за мен най-фрапиращият бе, когато селското ченге бе прегазено от колата на обирджиите. Значи в една от предходните ситуации героят на Джеймс Кавийзъл чува техния автомобил, чийто мотор реве като звяр от половин километър и чак намери време да се укрие, а при случая с куката, колата сякаш падна от небето.
Не липсваха и пропуснати възможности. Докато филмът си върви, тук таме незнайно защо гледаме напълно ненужни сцени с мандахерцащи се и нищо неправещи крокодили. Добра идея щеше да е поне едничкият да бе включен някак в екшъна, защото иначе се губи ефектът от показването им. Когато и да си пусна Nat Geo Wild винаги мога да видя къде къде по изумяващи кадри с участието на тези впечатляващи страшилища.
Налице са обаче и силните моменти. Особено адмирирам сцената, в която бе изплюта тлъста храчка върху мазното клише за любовта, която болшинството филми се опитват да ни втълпят, че вирее навсякъде. В подобен род филми, когато става дума за закоравели престъпници и много пари, да се мисли за подобна лиготия е смешно.
Та "Транзит" е лек, но динамичен и държащ в напрежение филм. Следи се както се смята 2 и 2, демек без никакво усилие. Актьорите не са гола вода, а действието малко или много увлича. Като за заглавие, излязло директно на DVD, без мощна рекламна кампания и без никакви претенции, то аз съм склонен да го оценя положително.
Лична оценка: 6/10

Коментари