I Spit on Your Grave (2010)

"I Spit on Your Grave" е пореден хорър римейк, като оригиналът е със същото заглавие и е доста старичък - от 1978 година е. В интерес на истината не съм гледал старата версия, но и не смятам да го правя, защото ме губи още на ниво трейлър.
Но за какво става въпрос?
Младата и особено сексапилна писателка Дженифър Хилс (Сара Бътлър) се усамотява в хижа, забутана на майната си, далеч от градския шум. Сега дали, за да пише нова книга или за да се отдаде на битов алкохолизъм и леки наркотици - всеки ще прецени сам за себе си. Но не щеш ли в околията се навъртат няколко селски тарикатчета, загорели като магарета, които решават да си поиграят с готината писателка. Спонтанно решение, продиктувано от несдържани мераци + нездрав разум. Речено-сторено. Но след груповия секс и униженията, които понася, младата дама събира сили за кърваво отмъщение.
В първата си половина филмът е яко муден и стабилно безинтересен. Не виждам как някой би могъл да се стресне от нещо, защото похватите, които са използвани за тази цел са най-малкото банални. Виждани вече в незнам си колко хорър филма. Освен сцените с голата Сара Бътлър и нейното изнасилване, не виждам какво друго интересно може да намери човек. А и те ще са любопитни най-вече за представителите на силния пол, разбира се.
А след тази куха въпросна първа половина на филма, когато нашата мома озверява и започва да трепе и коли наред, "Плюя на Гроба ти" се превръща в откровен брутализъм. Много кръв и насилие, на фона на тотално безсмислие. Предупреждавам киноманите с по-слаби сърца да имат едно на ум. Също ооставете настрани пуканките или каквото и там да си похапвате докато гледате - повярвайте, ще Ви се отще.
Актьорската игра е натрапчиво бездарна. Вярно е, че има няколко шантави образа, но те са изкопирани от други филми на ужаса, така че нищо ново нямаме и в тази ниша. Диалозите са друга слаба черта - крайно изкуствени са. А сцените, в които гамените отправят заплахи или се кикотят нагло, са особено несполучливи.
Самата Сара Бътлър не прави нищо друго освен да изглежда добре и да пръска сексапил. Разхожда се гола почти през половината филм и това е главната причина той да не удари дъното, но актьрския и талант е доста оскъден. А имаше поле за изява. Особено в частта, когато героинята и се завръща след преживения ужас, за да отмъсти.
Но аз така и не усетих нейната драма. Нямаше обезумяване, нямаше луд блясък в очите. Вместо това Сара гледа безизразно и тук таме изрича наизустени реплики. Все едно не е изтормозена от преживяното и жадна за мъст жена, а трениран убиец, цял живот избивал хора.
За цялостното нескопосано изпълнение допринася, разбира се и музикалният фон. Една толкова важна съставка, за да се получи качествен хорър. Тук обаче музиката е нищо повече или по-малко от невзрачна.
Затънтено и отдалечено място, отвсякъде обградено от гори и шубраци, донякъде атмосферата на усамотение е уловена. Но освен това, както и голата сара Бътлър, всичко друго е некадърен опит за добър ужас. Безбожната евтиния си личи от километри, което допринася крайният ефект от гледането на лентата да не е от най-приятните.
Лична оценка: 4/10

Коментари