Майкъл Конъли - "Деветте дракона"

Убийството на собственика на малък магазин за алкохол изважда Хари Бош от четириседмичен период на бездействие. За детектива това е дълго време без разследване на тежко престъпление и той се заема с удвоен ентусиазъм.
Магазинът "Форчън Ликърс" е разпложен в бандитски квартал, а собственикът, който е и продавал стоката, вече е бил обиран няколко пъти. Този път е разстрелян три пъти в гърдите, а изходът е фатален.

"През целия си живот Хари Бош беше вярвал, че има мисия. И за да я изпълни, трябваше да е неуязвим. Трябваше да направи неуязвими и себе си, и живота си, за да не може никой да му попречи. Всичко това се бе променило в деня, в който видя дъщеря си, за чието съществуване не подозираше. В този момент беше разбрал, че едновременно е спасен и изгубен. Завинаги щеше да остане свързан със света по начин, познат само на бащите. Но също щеше да бъде изгубен, защото знаеше, че някой ден ще я открият тъмните сили, срещу които се бореше. Нищо, че ги разделяше цял океан. Знаеше, че някой ден ще се стигне дотам - мракът щеше да я намери и използва, за да го спре.
И този ден беше настъпил."

Бош добре познава мястото, както и жертвата, като ги свързва с емоционален и личен момент от своето минало. Той обещава на семейството на загиналия, че ще направи всичко по силите си, за да разкрие и залови извършителя.
Уликите не са много, но Хари е куче от старата школа и за него няколко дни без сън са нищо работа. След преглеждане на записи, следене и някои дребни нарушения на вътрешния правилник, детективът вече има заподозрян. Последният обаче по всичко личи е член на триада, а след задържането му идва истински страшното.
Обаждане до Бош, с послание да не се занимава със случая, не успява да стресне опитното ченге. Следващата стъпка по всяване на страх в душата на детектива обаче хваща дикиш - Хари получава видеоклип на GSM-а си, в който ясно се вижда, че тринадесетгодишната му дъщеричка Мади е похитена. Единственото, което може да направи Бош в случая е да хване първия самолет за Хонконг, където понастоящем се намира дъщеря му, живееща при майка си. Друга алтернатива няма.
Романът е малко по-различен от предните от поредицата. Тук акцентът не е толкова върху разплитането на завъртян случай, колкото върху сбъдването на най-тежките и мрачни опасения на Бош - това да посегнат на семейството му. Всичко в един момент се превръща в раздаване на лична справедливост.

"- Глупости бе, човек. Мене ли обвиняваш?
- Обвинявам и двамата. Да, аз можех да го направя, обаче ти трябваше да провериш дали е свършено. Но не си проверил, защото си си тръгнал рано от работа и си забравил. Ти проваляш всичко, партньоре.
Ето, каза го.
- Това са пълни глупости, партньоре. Понеже не съм като тебе, не съм си изгубил семейството заради работата, не съм го изложил на опасност заради работата, ти смяташ, че провалям всичко, така ли? Не знаеш какви ги дрънкаш."

Майкъл Конъли успешно ни пренася от Лос Анджелис в Хонконг, където се развива голяма част от действието. Там освен заловената му и намираща се в неизвестност дъщеря, го очаква и бившата му жена, с куп обвинения не само на уста, но и в очите.
Напрегнати са моментите между Бош и новият му партньор Игнасио Ферас, с който детективът с мисия в живота, трябва да работи в полицейското управление в Лос Анджелис. Те са не просто различни характери, те са две отделни вселени. Отношението на Хари към работата е всеизвестно - пълно отдаване на текущия случай, без щадене на усилия и лично време. Ферас е по документацията и стриктно следи часовете, в които трябва да се вясне и най-вече да си тръгне от работа.
И точно тук идва ред на контрапункта, който поставя Бош в ситуация, която той подсъзнателно винаги е вярвал, че може да се случи. Възможно най-лошите прогнози се сбъдват. Врагът изглежда могъщ. Хари е почти без улики и въоръжение. А трябва да се бори за най-скъпото си. Възможна ли е победата? А на вас възможно ли ви е да си представите на каква цена ще се постигне?
Лична оценка: 8.4/10

Коментари