Агата Кристи - "Часовниците"

Макар впоследствие и да се пообъркват, по принцип събитията, довели до случката с намирането на мъртвец от обикновена машинописка в чужд дом, следват следния хронологичен ред:
1) Живеещата на "Уилбрахъм Кресънт" 19 госпожица Пебмарш има нужда от машинописка;
2) В телефонно обаждане до бюрото за машинописни и стенографски услуги "Кавендиш", госпожица Пебмарш дава указания за адреса и моли изрично да и бъде пратена Шийла Уеб;
3) Указанията, освен точното място, включват времето, че и дори подробности от рода на "ако стопанката в момента я няма, Шийла да влезе и да почака. Ще бъде отключено";
4) Шийла Уеб е точна, но на адреса няма никой. Младото и много красиво момиче влиза в къщата, с намерението да почака;
5) Първото, което се набива на очи са многото часовници в стаята. И докато кукувичката от единия кука за три следобед, то останалите четири показват с час напред. Второто, което също някак си привлича вниманието, е лежащият на пода, окървавен труп;
6) В този момент се прибира госпожица Пебмарш.
Полицията е пратена на местопрестъплението, а със случая се заема инспектор Хардкасъл. Работата се закучва почти веднага, защото освен, че престъплението изглежда дяволски сложно, в него има и редица неизвестни.
Първо госпожица Пебмарш отрича да е имала нужда от машинописка. После часовниците - изглеждат като мистерия от висшо естество. А за капак трупът е с неустановена самоличност.
На помощ на Хардкасъл се притичва добрият приятел на инспектора Колин Лам, който се намира близо до местопрестъплението в точния момент, по една чиста случайност. Лам по принцип е морски биолог, но всъщност излиза, че това е прикритие, защото мъжът е представител на секретни служби и по това време е бил в района по свои си дела.
Започва се ходене по мъките. Разпитите на съседите, както и на замесените пряко и косвено, не довеждат доникъде. При опитите да бъде установена самоличността на убития, полицията отново търпи крушение.
За щастие обаче Колин Лам има добър приятел. Еркюл Поаро, бивш детектив, който се е оттеглил и понастоящем се е отдал на четене и анализ на криминални романи и трилъри. Лам отива при Поаро донякъде и от съжаление - излага случая пред белгийското величие, та да има върху какво да мисли застарелият човек, вместо да скучае.
Поаро, разбира се, приема нещата сериозно.
Много силен роман на сметката на Агата Кристи. Мистерията е усукана и до самия край е теудно да се разбере какво точно се случва. Действащите лица и съответно възможни извършители, са доста на брой, а Еркюл Поаро е неотразим и възхитителен за пореден път.
Всъщност ролята на детектива тук е много малка, като той се появява едва няколко пъти, но като второстепенен персонаж изпълнява функциите си чудесно. Значимостта на неговите изяви не бива да бъде поставяна под съмнение и макар под светлината на прожекторите да се фръцкат и дуят представители на младата генерация, като надъхания Дик Хардкасъл и разсъдливия Колин Лам, то лаврите накрая са отново за старата школа.
Избегната е женско клюкарската атмосфера, доста типична за някои от книгите на авторката и читателят получава класно криминале с множество загадки, неясен край, че и второ престъпление за разкриване, като бонус.
Динамична среда, силни главни и чудесно използвани второстепенни персонажи и объркваща възприятията загадка. Агата Кристи е съумяла да създаде увлекателен роман, който освен, че се чете на един дъх, напомня и за най-добрите и произведения, като "Убийство в Ориент Експрес", "Убийство на игрището за голф" и разбира се уникалното заглавие "Убийството на Роджър Акройд".
Лична оценка: 8/10

Коментари