Bait (2012)

Най-накрая на хоризонта се появява филм, за който с ръка на сърце и с огромно облекчение, подобно на това да ти падне камък от плещите, мога да кажа, че не е поредната американска боза. Не мога да допусна да бъде наречен така - това ще е най-малкото несправедливо. Не и на моя територия. Не и тук, в моя блог. Обяснението е просто и логично издържано - филма не е американски. Австралийски е. Иначе е пълна боза.
Обичам филмите на ужаса и в много случаи съм склонен да си затворя очите пред техните недъзи. Но това в никакъв случай не променя факта, че голям процент от хорърите в наши дни са брак. Нагледахме се не какви ли не тъпизми в тази сфера: тъпи (уж) достоверни ужаси с клатещи се камери; тъпи (псевдо) ужаси с вампири или върколаци; тъпи ужаси с призраци; тъпи ужаси със зомбита; тъпи ужаси с екзорсизъм; тъпи ужаси с маскирани изверги, чиято единствена радост в живота е избиването на групи слабоумни тийнейджъри.
Списъкът е дълъг. Но от всички видове, подвидове и техните разновидности, най мразя тези развиващи се във водни басейни, обитавани от хищни рибоци. Пример за подобно слабоумие са новите Пираня филми. Още по-слаб обаче е "Bait" - поредната акулска простотия, която никой с всичкия си не би следвало да гледа, камо ли пък хареса.
Единственото успешно нещо, което прави лентата е да модернизира известна българска поговорка за нуждите си, превръщайки я в "Когато Мохамед не отиде при морето, то морето отива при него". Само дето я приема доста буквално.
Джош понастоящем бачка в някакъв селски магазин, като общак - нарежда стоката, търка пода, но сякаш основното му задължение е да изглежда тъжен. Обаче в славното недалечно минало този момък е бил безстрашен спасител на плажа. С жена, с която до дни трябва да се бракосъчетае и най-добър приятел, брат на любовта на живота му. Пълна идилия.
Всичко обаче се обръща наопаки, когато веднъж Джош идва пиян на кирка на работа и не е в състояние да върши задълженията си. Тогава най-добрия му авер решава да му помогне и влиза вместо него във водата на сутрешен оглед до шамандурата. Оказва се обаче, че за лош късмет него ден около шамандурата се навърта гладна акула, която не пропуска възможността да закуси с бедния нещастник.
Сигурно веднага ви стана ясно защо към днешна дата Джош бачка на сухо място, където вода в по-голямо количество може да се събере единствено в кофата, в която да си измие стирката. Съдбата обаче е неумолимо коварна и немирно, свръхмощно цунами залива цялото мирно градче, сеейки разруха и наводнявайки всяка сграда, попаднала в обсега му. Логично магазина, където бачка нашият работяга, не прави изключение. Наводнен стабилно и хванал в капан всеки, който в момента е имал нещастието да се намира в него. За да останат на сухо, горките хорица се изкачват на рафтовете, на които се излага стоката, но намокрянето се оказва най-малкият им проблем - във водата щъкат палави акули.
По това време в магазина са се случили вече няколко неангажиращи случки, събиращи на едно освен нашето спасителче, още доста, но все безинтересни образи - красива крадла на дребно; кораво ченге, което трябва да я задържи, а пък и е баща; касиерката, охраната и управителя на магазина; двама гангстера влезли с цел обир; и черешката на тортата - бившата вече на Джош, заедно с новото си гадже. Ето тая паплач бива поставена от неплануваното наводнение в незавидно положение.
За да има повече храна за акулите, в същата каша в подземния паркинг са забъркани двойка влюбени и тяхното куче, че и някакъв хахо, който се явява гадже на гореспоменатата джебчийка. Но техните премеждия са дори по-тъпи, отколкото тези на убитаците в магазина.
Дали заради слабия сценарий или може би пък поради голямото количество заляла ни вода, "Bait" е безгранично блудкав. Атмосферата е жалка, а сцените с акулата смешни и нелепи. Тъпото е, че в момента е модерно да се налага мрачен, реалистичен тон на филмите, като това се прави дори и с комиксови екранизации, а това тук е хорър ярък и цветен, почти веселяшки изглеждащ. Кофти тийн картинка.
Саундтракът не струва, а актьорите са безизвестни и логично ще е такива да си останат. Стряскащи моменти или кой знае какви кървави сцени липсват. Абе има и такива, но те биха повлияли единствено на разнежени душици и любители на сапунки. За закоравели хорър маняци са си гола вода.
Лентата не пропуска възможността да се вземе на сериозно и към края си вече предизвиква откровено отвращение. Има дори опити за драма покрай образа на момчето в главната роля, все пак той е човек бягащ от водата, а изведнъж се озовава до шия в нея. Освен това е и човек изгарян от чувство на вина, покрай смъртта на приятеля му. На всичкото отгоре сега е пред любимата си, която вярно е с друг, но той има какво да доказва. А това, което доказва е, че е пълен смотаняк, неспособен да носи отговорност. Мекушав ревльо, на който не може да се разчита. Да, въпреки сериозните предпоставки дори за елементарно работещи драматични минутки, всичко се оказва тотален провал.
Майтапа е пълен, защото филма просто не знае какъв иска да бъде - лек пародиен ужас с тийн ориентация и шеги; несериозна кървава касапница, създадена да всее страх; или сериозно заглавие с постапокалиптични съставки, на което да се заснеме продължение. Залита към всички посоки, иска да бъде от всичко, но накрая се оказва едно голямо нищо. Издънките и глуповатите моменти са прекалено много и са все фрапиращи, че просто няма как човек да ги подмине. Вместо ужас, който да ни наплаши от къпането в морето, ние получаваме поредното рибно фиаско.
Лична оценка: 2/10

Коментари