The Ritual (2017)

Четирима приятели се субуждат в съмнителна колиба, като се намират във видимо дезориентирано състояние. Единият с петна отпред на фланелката, вторият по кюспети, третият опикан, а четвъртият чистак гол, молещ се... Колкото и сцената да прилича на ситуация след жестоко препиване, всъщност изобщо не става въпрос за това, а истината се оказва много по-страшна, да не кажа, че баш си е зловеща.
Всъщност четиримата споменати приятели са наистина любители на чашката, но в случая решават да направят преход, като изминат пеш много километри, по известен и добре познат на авантюристите маршрут. Някъде из красива Швеция обаче единият прави крачка, която ще промени хода на събитията и настроението на приключенците.
След тази крачка, човекът се оказва с усукано коляно. До цивилизацията има много път, който раненият няма да успее да измине и поради тази причина се взима решение да се мине по пряк път, уж известен на водача на групичката. Този път цепи през гората. Нормалното се случва без особено закъснение и четиримата се... загубват.

"Ако прекият път наистина е пряк път, ще се нарече маршрут."

"Ритуалът" е харабийско хорърче от Великобритания, което няма да остане в историята като нещо невиждано, но пък има своите достойнства. Вмъкнатата в началото драма е важна за историята и е много на място, още повече, че без тази трагична случка, филмът щеше да е дупка.
Музиката е подходяща за жанра и предизвиква пристъпи на притеснение, а жанрови клишета, като малоумни jump scares отсъстват. Актьорите са стабилни, макар и персонажите им да не са особено добре развити. Всъщност за тях знаем много малко, като за това да ни пука за тях, спомага единствено споменатата драматична сцена в началото.
Освен четиримата главни герои, други образи почти няма, което превръща продукцията в едно своеобразно коч парти. Мяркат се няколко жени, които обаче не са нужни на сюжета, така че няма да намерите нещо, което да краси допълнително картинката.
Филмът изглежда добре, без да е бюджетен. Няма известни актьори, но това не се отразява на крайния резултат. Така че ако обичате жанра, не виждам защо да не отделите час и половина.
Лична оценка: 6.8/10

Коментари