The Punisher (Season 1)

Наказателят е комиксов персонаж, който ми е познат от двата сравнително по-нови филма, в които се подвизава. Комиксовата култура ми е непонятна и няма да я коментирам, но от споменатите продукции съм останал с впечатление, че в образа има хляб, но самите ленти са несполучливи.
The Punisher е Франк Касъл, мъж с перфектна бойна подготовка, чието семейство бива убито и той търси извършителите, за да въздаде справедливост, както сам я разбира. Типично за персонажа е, че не е склонен на преговори, а методите му за разправа са брутални побоища и убийства на всеки изпречил се на пътя му.
Вече имахме удоволствието да видим Наказателят в тази трактовка на персонажа във втори сезон на чудния "Дявол на доброто", който също е продукция на Нетфликс. Впечатление направи най-вече актьорът Джон Бернтал, намъкнал се в обувките на антигероя и това е просто най-добрият възможен избор за ролята.
Мислех си, че шоуто няма да ми хареса. Прочетох няколко негативни ревюта, на които добре, че не се вързах и с голямо закъснение дадох шанс на поредицата. Очаквах да гледам бой, кървища, екшън и бруталност, без много смисъл, но истината е, че бях изключително приятно изненадан. Сериалът всъщност е мъжки и тарикатски. Актьорите правят солидни роли, без изключения. Злодеят е ударно мръсно и мазно копеле. Но най-важното е, че всъщност цялата работа е стъпила на един повече от приличен сюжет, който превръща историята в интригуваща и завладяваща.
Още в първи епизод, който чисто на сценарно ниво се намира встрани от главната история, разбираме че си имаме работа с качествена телевизия. Темпото е умерено, което е огромен плюс, понеже е отделено време за развитие на няколко главни персонажа, но в една конкретна сцена виждаме едно от достойнствата на поредицата. Говоря за момента, когато колега на Франк му дава част от сандвича си. Следва силен драматичен момент, в който ставаме свидетели как огорчения, наранен, счупен Наказател се е оставил на мъката по изгубеното семейство и няма определена посока в живота. Да, бачка като общак, като работата му е да блъска по стена с огромен чук, но не това би следвало да е съдбата на горкия клетник с вид на клошар. За щастие още с втори епизод нещата започват да работят в една посока - намиране на хората провалили живота му и тяхното отстраняване.
Диск с видео, на което е измъчван и разстрелян мъж с вид на терорист, става катализатор на поредицата от действия. Убитият се оказва колега на Дина Мадани, която работи във Вътрешна Сигурност. Жената е отдадена на работата си и иска да разкрие кой стои зад убийството, но от високо ниво и е забранено да се рови.
Кака Мадани получава копие от диска. Впоследствие се установява, че го е изпратил Дейвид Либерман с кодово име Микро, но човекът бива криво разбран и насмалко не се прощава с живота. В крайна сметка Микро е принуден да се крие, като дори семейството му го мисли за мъртъв.
Копие от диска получава и Франк Касъл. Той е един от участниците в секретната мисия, която се разиграва на видеото и е пряко заинтересован да установи контакт с изпратилия му файла.
Микро е хакер, който иска да си върне предишния живот и по възможност да отмъсти на хората отделили го от жена му и децата му. Франк е машина за убиване, която обаче трябва да бъде правилно насочвана в определини моменти. Желанието му е ясно - избиване на всички замесени в мъглявата тайната операция на ЦРУ, както и на убийците на семейството му. Възможно ли е двамата мъже да обединят сили в името на обща кауза? Поне не звучи нереално.
Сега ако някой се чуди дали има екшън, по-добре да прекрати терзанията веднага - ИМА. Брутален, кървав, на места животински побой, от който да ти настръхне козината - така може да бъде определен този толкова важен компонент за сериала. Хореография почти липсва, в смисъл, че не е търсен ефект, като юмручните схватки са тип кръчмарско пребиване. Чупене на крайници, ръгане с ножове, изобилие от престрелки. Нищо не е спестено и сцените са наистина тежки за гледане, особено ако не ви понася гледката на кръв. Понеже говорим за хора окъпани в нея. Наказателят действа с бойна стратегия и е истинско удоволствие да бъде видян как рита задници и изкормва злодеи. Така че споко - кютек тайм колкот' щеш.
За Джон Бернтал нямам какво кой знае колко да добавя. Уникално изпълнение не само в сцените с агресия и схватки. Драматичните моменти с актьора хващат за гърлото и също оставят зрителя без дъх. Човекът се справя невероятно добре, от стойка и движения на тялото, до лицеви изражения и игра с очите.
За всекиго е видно, че освен филмите, от доста време насам и сериалите по комикси са високо котирани. И сред поредиците ги има откровените бози, като разни стрели, светкавици, легенди и подобните им щуротии. И там ги има по-скоро средняшките изпълнения, като "Готам". Но ако сте фенове на "Дявол на доброто" и "Джесика Джоунс", то съм длъжен да ви го съобщя - "Налазателят" не им отстъпва по нищо. Чиста проба ентъртеймънт с на сто процента покритие на поставените цели.
Лична оценка: 8.5/10

Коментари