Pacific Rim: Uprising (2018)

Няма да е пресилено ако се каже, че финансово "Pacific Rim" от 2013-та бе разочароващ. Но иначе като филм с развлекателна стойност го биваше много.
Продължението бе поставено под въпрос заради неголемите печалби. Доста след това се разбра, че такова все пак ще има, но режисьор няма да е визионерът майстор разказвач Гийермо Дел Торо, а някой... друг.
Че още по това време работата леко взе да понамирисва. И стигаме до март месец 2018-та, когато с пръкването на "Огненият пръстен: Революция" вонята удря с осезаема, почти физическа сила. И да, филмът е абсолютно безобразие.
Нищо от случващото се няма значение. Голяма част няма и логика. Сюжетът няма нужда от диагноза - той е мъртвороден. Смазващата визуална страна, с преобладаващи тъмни сцени, оцветени в тъмно виолетово или подобно, от миналия филм е сменена с посредствено изглеждащи кадри, разиграващи се на твърде светло, най-вероятно, за да се вижда по-добре кой кого млати. Тъпнята е, че екшънът не си струва, в него няма капчица въображение и не е особено приятен за гледане след първия половин час. Еднообразен е. Повтаряем. Падат сгради сред разруха и експлозии. Чудовища млатят гигантски роботи. Гигантски роботи млатят чудовища. И пак е безинтересно.
Човешките образи не будят симпатия. Персонажите са много за филм с продължителност около час и четиридесет минути, половината от които млатене. Пак казвам - не такова, след което като излезете от киното да ви държи, а такова, което ще ви изтощи и в един момент няма да ви пука от нищо. Покрай толкова много безлична разруха, не вярвам на накого да му направи впечатление ако ще и небето да се продъни.
Опитите да бъдат избегнати типични за такъв тип продукции клишета, удрят на камък. Предпочитах всичко да си е клиширано, а сега колкото и да е зле до средата филмът, след това опитите за оригиналничене го превръщат в катастрофа.
Това не е случаят, в който нулевите очаквания ще ви помогнат. Това е случаят, в който не очаквате нищо и не получавате нищо. Така че вместо да идете на кино, по-добре качете се на покрива на висока сграда, сгънете две петолевки на хартиени самолетчета и ги метнете едно след друго. И в двата случая хвърляте пари на вятъра, но във втория реално има шанс да се случи нещо непредвидено, забавно или красиво.
Лична оценка: 3/10

Коментари