Bron / Broen (Season 4)

Много филми и много сериали съм изгледал, повярвайте ми. И ако сега някой ме попита кое е най-доброто сред телевизионните поредици, ей така, без много много да му мисля, бих казал "Мостът". Шведско-датска продукция, простираща се в четири сезона и тридесет и осем епизода чисто съвършенство.
Последният четвърти сезон е най-кратък (състои се от осем епизода), най-динамичен и особено драматичен. Натъртвам на последните две думи от предното изречение, защото този път е отделено доста време за личните драми и взаимоотношения между героите. И така трябва, това е най-правилното в случая, за да получим емоционален, удовлетворителен и окончателен завършек. 
Заварваме Сага Норен "полиция Малмьо" в дранголника, излежаваща присъда по обвинение в убийството на майка си. За щастие блондинката с кожените панталони бива освободена след само година "на топло".
Знаете историята на Сага - странната персона, която трудно намира общ език с другите. Не може да лъже, казва винаги каквото и е на устата, перфектна в работата. Загубила малката си сестричка, отчуждения и баща почива, а малко след това и майка и, с която също са в конфликт. За капак вече ви е ясно кой е обвинен в убийството.
След затвора Сага веднага е възстановена на служба, но сякаш не и стига и всичко останало, а започва да получава и паник атаки. Налага се изстрадалата жена да посещава психолог.
При все това, добре че до нея е Хенрик Сабро - нейният партньор, както в работата, така и в интимно отношение. Двамата са изключително ефективен тандем и какво по-добро доказателство за това от брилянтния сезон трети?
Каква е личната драма на Хенрик? Доста по-нормалното от Сага, в много отношения, ченге страда по отдавна изчезналите му безследно съпруга и две дъщерички. В края на миналия сезон стана ясно, че жена му е мъртва, но въпросът с децата остана висящ. Покрй цялата тая трагедия със семейството Сабро намира утеха в наркотиците. В сезон четири го намираме отказал ги и посещаващ онези сбирки на анонимните еди какви си, където шепа окаяни типове излагат проблемите си пред непознати. Може да се каже, че и на Хенрик не му е лесно, а като казах, че двамата със Сага са интимни партньори, имах предвид, че правят секс. Нещо повече? Не знам. Пък и да знам - не казвам.
Е на тези двамцата хубустници им се налага да ловят престъпници и да разкриват тежки криминални престъпления. А убийствата започват. Едно след друго. От жестоко по-жестоко. На пръв поглед без връзка помежду си.
Само като вметка ще ви споделя, че за новия случай кака ви Сага за разнообразие този път действа на датска територия. От новата среда, сред нови колеги, произтичат множество неудобни и комични ситуации със запазена марка Сага Норен.
Ако мислите, че докато гледате ще изпитате приятен комфорт, то жестоко се лъжете. Сериалът е студен, суров, стратегически пресметлив и понякога учудващо дистанциран. Много от сцените през, всички сезони, са заснети все едно някой е скрит зад врата, бюро, прозорец, бюфет или нещо подобно, и гледа действие, на което не би трябвало да е свидетел. Иначе присъстват красиви панорамни сцени, а саундтракът допълнително създава усещане за натегната атмосфера.
За режисура, сценарий и актьори просто ще е смешно да говорим. Всичко е на много професионално ниво - безупречно до степен, каквато трудно бихте си представили, че е възможна.
Като цяло оставам с впечатлението, че в България сериалът не е толкова популярен, колкото американските. Това, ако е вярно, е наистина жалко. Жалко е, и че точно аз, с все простотиите и безсмислиците си, се нагърбвам да драсна някой и друг ред, колкото това телевизионно събитие да бъде отразено. Защото това е нещо повече от качествена поредица. Тук без свян можем да използваме и думички, като феноменална. Че и гениална. И под тези свои думи се подписвам!
Лична оценка: 10/10

Коментари