Топ 25: Едни от най-добрите филми на 2017г. (част 2)

Сетих се! Хората вече раздадоха де що има награди и оскари, а аз лайк а бос ще ви посоча моите любими заглавия за миналата година чак сега. Няма да съм многословен в никакъв случай, няма и смисъл - щом заглавията са тук присъстващи, значи си струват. Припомнете си част първа ЕТО ОТ ТУК и може да пристъпите към прегледа на прясно изложените продукции.

25. The Killing of a Sacred Deere
Добра мистерия, но финалът нещо не ми допадна. Иначе е достатъчно притеснителен, че да бъде наречен дори хорър.


24. Molly's Game


По истински случай. Може би ако не бе непрекъснатото бърборене щеше да е по-напред в подредбата. Диалози, глас зад кадър, диалози, глас зад кадър. И няма край.


23. Jigsaw
Може би реално мястото му не е тук, но поне е направен с любов и почит към поредицата. Не като фиаското "Saw 3D" от 2010г.


22. Veronica
Испански хорър, в който момиче се забърква със злонамерени свръхестествени сили.


21. Jumangi: Welcome to the Jungle
Изненадващо свеж филм. Подходът е оригинален - намерен е начин, който позволява някои от кусурите да бъдат напълно извинени, като в същото време предлага увлекателна приключенска история

.
20. Darkest Hour

По действителни събития. Добро изпълнение на Гари Олдман. Присъединявам се към всеобщото мнение.


19. The Ritual
За филма пусах ЕТО ТУК.


18. I, Tonya
По действителен случай. Който се е интересувал ще знае в общи линии какво се е случило. Филмът предлага няколко гледни точки, като всяка претендира да е истинната.


17. Grave
Френски хорър, в който вегетарианка прояжда месо. Само дето почва да налита и на живо...


16. Captain Underpants
Много забавно анимационно филмче. Ако имате малчуган до вас и ви се ще да потренирате луцеви мускули - то значи е точно за вас.


15. The Shape of Water
Красив филм, който може да бъде наречен и хубав. Не бе за оскар в сериозните категории в никакъв случай, но по-добре на него, отколкото на "Darkest Hour" или пък бездушния "The Post".


14. Thor Ragnarok
Единственият вариант да се излезе от сянката на помийните предни два филма за Бога на гръмотевиците, бе да се направи нещо различно. И налице имаме чиста комедия, която е хем автопародия, хем на места усмива и жанровите похвати като цяло.


13. Wonder
Затрогващо семейно филмче. Историята за малчуган, който не е като другите, но му се налага да намери сили и да крачи редом с тях, е вдъхновяваща.


12. Посоки
Българската действителност в целия и помийно-клозетен вид. Има попресилени моменти, но като цяло са казани много истини. Не всеки иска да ги чуе обаче.


11. Движение Вверх
След убитите от живота "Притяжение" и "Защитники" се бях понаплашил. За щасщстие филмът се оказва добра спортна драма. И е по действителен случай.


10. Goodbye Christopher Robin
За взаимоотношенията между баща и син иде реч. И мечето между тях. Филмът е запомнящ се. И по действителни събития.


09. Only the Breave
Също по действителен случай. Филм за смели и доблестни мъже, които имат силата да отстояват позициите си. Такива които ще се борят докрая.


08. Coco
Анимация, която може да гледате на каквато и възаст да сте. Тежка тема, показана и развита по лек и достъпен начин. Мъниците също ще се накефят, но след време ще го оценят още по-високо.


07. Detroit
Пак по действителен случай. Размирици и полицейска бруталност. Суров филм.


06. Borg vs. McEnroe
По действителен случай. Тенисът не ми е любим спорт, но съперничеството между тези две силни личности е достойно да бъде отразено по този подобаващ начин.

05. The Disaster Artist
По действителен случай за незнам си кой път. Филм за създаването на един от най-тъпите филми в историята, наречен "The Room".


04. Baby Driver
Главозамайващ екшън. Добър сюжет. Чудесни актьори. Незабравим саундтрак. Точен пример за това, че развлекателното кино също може да е много силно и въздействащо.


03. Battle of the Sexes
По действителен случай за n-ти път. Пак спортен и пак за тенис. Чрез такъв двубой ще се решава кой пол е по-силен. Изумителна актьорска игра. Любимецът ми Стив Карел не ме разочарова за пореден път.


02. Phantom Thread
Красив, изящен, изискан. Приказен, вълшебен, тежък. Различен, емоционален, запомнящ се. Не съм и предполагал, че филм на Пол Томас Андерсън ще ме развълнува толкова. Изненадан съм дори и от себе си, но това е продукция, която си струва няколкото гледания!


01. Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri
Излял съм си душичката ЕТО ТУК.

Не знам дали ви направи впечатление, но цели ДЕСЕТ от филмите в кладацията са по действителни събития. Общото ми впечатление е, че тези продукции взеха да се правят все по-качествено, а и са много информативни.
Разбира се има го и ибратния пример. Вземете, да речем, "The Post" - режисиран от човек, забравил какво е хубав филм; изигран от остарели и много изморени актьори; и съпроводен от мега нищожния саундтрак. Има изложени факти, но те са сухи и отегчават. Това определено е един посредствен филм, но с много претенции.
Надявам се подредбата да ви е допаднала, защото ще ги редим пак чак догодина. Да се надяваме на добро комерсиално и стойностно сериозно кино, каквото и да значи това.

Коментари