Johnny English Reborn (2011)

Годината - 2003-та;
Мястото - град Девня, киното в читалището;
Филмът - Джони Инглиш;
Залата - пълна;
Народа - залят от смях;
Мога само с умиление да си спомням смеха и върховия кеф, които ме заляха при прожекцията на "Джони Инглиш". Топ комедия, класика в жанра, издържана в най-добрите традиции на английския уникален хумор и една от любимите ми изобщо.
Освен всичко друго заглавието заработи и стабилни приходи. Логиката сочеше, че нещата отиват към продължение. Нищо такова. До към 2007-ма съм се надявал, след това и най-нищожните ми надежди се изпариха.
И изведнъж, 8 (осем!!!) години по-късно чудото е факт. "Джони Инглиш се Завръща" е вече по кината, а аз съм може би най доволният човек на света.
Това за мен не е обикновен филм, не е поредната комедийка, това е кино събитие - филм мечта.
Първото ми впечатление бе препълнената зала в киното. Пукаше се по шевовете. Въпреки големия период от време между двата филма, хората отлично знаят кой е Роуън Аткинсън и кой Джони Инглиш. А това са имена, представляващи стопроцентова гаранция за смях.
В началото на "Johnny English Reborn", разбираме че героят на Аткинсън е отлъчен от редиците на MI7, заради фатална грешка. Миг отклонение на вниманието му коства провалена операция в Мозамбик. През годините, в които не е част от службите, Джони отива при монасите от Тибет, където неподозираните му сили се усъвършенстват.
В Англия обаче играта загрубява и естествено няма как да минем без секретния топ агент на тайните служби. Повикан, защото страната му има нужда от него, Джони се завръща по-мъдър и неориентиран отвсякога. Готов за премеждия той прескача от Китай през Англия и Швейцария, борейки се с огромна конспирация и неизвестен враг, който е колкото опасен, толкова и близо.
Честно казано идеята да видим Инглиш на обучение по бойни изкуства при монаси е просто гениална. Но иначе той си е все същият - силно заблуден, ръсещ лафове не на място и правещ гафове от всякакво естество.
Естествено филмът е пародия. Хитра и интелигентна. Свежа и смешна. Пародия на филми тип Джеймс Бонд, на всякакви шпионски трилъри с топ агенти, които изглеждат добре, зарибяват успешно всичко що е в пола, ритат задници наляво и надясно, излизат от всяка заплетена ситуация и довеждат всяка мисия до успех. Наистина не се сещам за много подобни пародии, които да са чак толкова добри. Последно вниманието ми привлече "Get Smart" с доста симпатичния Стив Керъл в главната роля. Хубав филм, но далеч от класата на Джони Инглиш.
Режисурата е поверена на Оливър Паркър. Човекът има няколко филма зад гърба си, предизвикали противоречиви мнения и нулев опит в областта на комедията. Изненадващо или не, пичът се справя по-възможно най-добрия начин. Уловил много точно духа на първия филм, той ни поднася перфектното продължение. Точно това, което искахме да видим ние - феновете на марката Джони Инглиш. А именно добра комедия, преди всичко изпълняваща напълно задачата си да разсмива; стилно заснета, защото визията е от значение; и със саундтрак, който освен че навява носталгия по първия филм, сам по себе си е жесток.
В главната роля на лентата се развихря неповторимият  Роуън Аткинсън. Пред неговия чудовищен талант аз се чувствам незначителен като прашинка и нямам никакво намерение да коментирам изпълнението му. Природен талант!
Залепен плътно до него е помощникът му Тъкър. Според самия Джони това е човекът, който да носи чантите. Както се досещате, нещата не стоят точно така и Тъкър се оказва с ключова намеса в начинанието да се доведе мисията до успех. Ролята е успешно изпълнена от Daniel Kaluuya.
Дамите във филма са Джилиан Андерсън, шефката на Инглиш и Розамунд Пайк, психиатърът в отдела. Двете изглеждат ослепително, по-привлекателни са отвсякога, а на всичкото отгоре се включват с добре изиграни и запомнящи се роли.
Участие в продукцията взима и Доминик Уест, който играе Агент 1. Солидно изпълнение, то няма и какво друго да очакваме от добър актьор като него.
Задължителна за отбелязване според мен е и кратката изява на Тим Макинъри. Не за пръв път талантливият английски актьор се среща с Роуън Аткинсън. Пътищата им се пресякоха в култовия и особено любим сериал "Черното Влечуго", където Макинъри изпълняваше ролята на лорд Пърси. В "Джони Инглиш се Завръща" той е Пач Куотърмейн, агент тествал експлоадиращи бутонки и звънец, в резултат на което е в инвалидна количка и без дясна ръка. На това викам аз човек отдаден на службата! Пач е агентът, който оборудва Джони с нови и свръхтехнологични джаджи, както и с тупалката Ролс Ройс Фантом. Прекрасно включване на сметката на Макинъри.
Както стана ясно филмът е пародия. На екшън. На шпионски трилър. Но нека да се разберем, говорим за страхотна пародия в най-добрия смисъл на думата. Страхотна комедия. Страхотно продължение. Страхотен филм!
Несъмнено от 2003-та насам се промениха много неща (не думай), например в Девня вече няма кино. Но Роуън Аткинсън си остава велик, а Джони Инглиш изглежда винаги в крак с времето.
Лична оценка: 8.2/10.

Коментари