Gotham (Season 3)

След като изгледах първи сезон преди време, чувството бе готино такова. Атмосферата бе закована. Оставаше само един Батман да се появи зад ъгъла и еуфорията щеше да е пълна. Разбира се за Черния рицар бе още твърде рано. И все още е.
Втори сезон ме накара да се срамувам, че го гледам. Особено краят. Много зле беше. Някак обаче успях да забравя купчината тор и продължих с трети сезон, надявайки се на нещо по-близо до началото на поредицата.
В тройката Джим Гордън вече не е ченге. Не е и точно частен детектив, а е по-скоро нещо като наемник. Ловец на глави, плаща му се, за да помага на полицията в справянето с чудовищата на Хюго Стрейндж, плъзнали по улуците на Готам.
Отдаденото бившв ченге е пропил се нещастник, изоставен от голямата си любов Лий Томпкинс. Добрият стар Джимбо на места се държи като лунатик и от познайника ни от миналото сякаш няма и следа.
Шефчето на полицията в Готам Натаниел Барнс действа със здрава ръка и висок тон, но не бих казал, че де свръх ефективен. Харви Бълок все още е там и докато пийва, сякаш върши и работа.
През това време, от обичайно хаотичната обстановка, е на път да се възползва отново Осуалд Кобълпот. Още познат като Пингвина. Човекът е харизматичен и освен това добър манипулатор, който съумява изцяло да извлече максимума от положението и става кмет на Готам. За дясна ръка привлича откачалката Ед Нигма, който се превръща в Гатанката.
Бъч, Барбара и Табита, се навъртат наблизо, а отношенията им с новия кмет са сбъркани отвсякъде. Плюс това са ужасно променлива величина.
Младият Брус Уейн е все по-близо до това да разкрие кой точно стои зад убийствяото на родителите му. Алфред се занимава с обучаването на бъдещия супергерой, но освен това е и силна фигура, която играе решаваща роля в изграждането характера на господаря Брус.
Срещат се и стари познайници като Селина Кайл и Пойзън Айви, които ще са важни за историята тепърва. Кармайн Фалконе се завръща, понеже Лий Томпкинс ще се жени за сина му, който е доктор. Фиш Мууни отдавна се изхаби и се надявам повече да не я виждаме, както и откровено дразнещия Хюго Стрейндж.
За пореден път най-доброто нещо в поредицата е Пингвинът. Като изграден образ и като актьорско превъплащение - всичко е с класи над останалите. Уникален Робин Лорд Тейлър, който е наистина блестящ. Другите, които правят много добри изпълнения са Шон Пъртуи, който е Алфред и Дейвид Мазуз, в ролята на Брус Уейн.
Всички други са в златната среда, като никой не прави нещо по-добро от това, което е представено в предните сезони. Най-слаб за мен бе Кори Майкъл Смит, който е Гатанката и в отчаяния си стремеж да достигне изпълнението на Робин Лорд Тейлър, непрестанно преиграва.
Като говорим за преиграване, трябва да споменем и един от несполучливите злодеи в лицето на Джарвис Теч, изигран от някой си Бенедикт Самюъл. Хипнотизатор, който се мъчи да се прави на луд като Жокера, но по един глуповат начин.
Самият Джером има малка роля и това което се случва с неговия Жокер, засега по-скоро не ми допада. Разбира се част от изпълнението на актьора си струва, но ще видим какво са ни приготвили сценаристите, защото присъствието на екран на персонажа бе твърде кратко.
Основната заплаха в сезона идва от вирус, който има силата да опустоши Готам. Хората, които правят машинациите, са сенчеста организация, наричана Съдът на совите. Има ли кой да и се опълчи успешно и да предотврати разрухата на града, както и избиването на много невинни хора?
Отговорът ще откриете в противоречивия трети сезон на сериала, който е по-добър от втори, но в пъти по-слаб от първи. Ще дам шанс и на четворката, защото лично аз виждам възможност за добро развитие, но ви призовавам да не очаквате чудеса в никакъв случай.
Лична оценка: 6/10

Коментари