Майкъл Конъли - "Сребърен куршум"

Обичам книгите на Майкъл Конъли, но не е тайна, че съм наблегнал най-вече на поредицата му за Хари Бош. Единственото, което съм чел и не е било свързано с коравото ченге с мисия в живота, е "Смъртта е моят занаят", където главен персонаж е криминалният репортер Джак Макавой. Дори и тази класика я отметнах с умисъл - знаех, че продължението и "Завръщането на Поета" е отново с Бош начело. Така че исках да бъда подготвен.
Та мисълта ми е следната - "Сребърен куршум" се води четеринайста книга от поредицата за Хари и въпреки, че няма да го оспорвам, само на вас ще кажа, че това не е точно така. Всъщност романът е за адвокат Мики Холър, а Бош е нещо като гостенин. Участието му се простира на не повече от четирийсетина страници от около четиристотин. Но това да си остане между нас. А иначе книгата е яка.
След едногодишно отсъствие от играта, Мики Холър решава да възроди кариерата си на адвокат. И само как го прави! От 0 случая, наричаният още Адевкатът с линкълна, изведнъж получава 31.
Неговият колега и добър познат Джери Винсънт е убит, но се оказва, че човекът е посочил за свой заместник Холър. Така всички актуални дела, с които Винсънт се е занимавал до момента, принадлежат вече на Мики. И това не е всичко - едно от делата е особено желано от всички в бранша, понеже се отнася за известна личност, а случаят предполага и голямо медийно раздухване.
Уолтър Елиът е президент и собственик на Арчуей Студиос - печеливша филмова компания, която бълва хит след хит. Елиът обаче е обвинен в бруталното убийство на жена си Мици, както и това на любовника и Йохан Рилц, след като ги хваща на калъп. 
Доказателствата сочат, че маститият бизнесмен наистина ги е гръмнал като кучета. Самият той обаче отрича до дупка.
Холър не знае дали Елиът е извършил престъплението или не. Не го и интересува, неговата работа е да обори доказателствата и да оневини клиента си.
Бош от своя страна разследва убийството на Джери Винсънт. Детективът е убеден, че животът на Адвокатът с линкълна също е застрашен. Така пътищата на двамата се пресичат, като и ченге и адвокат имат нужда един от друг в даден момент.
Мики Холър е много позитивен персонаж, който няма нищо общо със суровата твърдост на Бош. Вярно е, че се разочаровах леко, поради малкото участие на детектива, но абстрахирайки се от този факт ще заявя, че това всъщност е един много сериозен адвокатски трилър. Криминалният елемент го има, като задачата му е генериране на непрекъснато напрежение. Делото Уолтър Елиът пък е хипнотизиращо, а изхода от него е непредсказуем. Истината, която би трябвало да знаете и да си повтаряте постоянно е една - всички лъжат. Смеете ли да се доверите на някого?
Лична оценка: 8.5

Коментари