The Hole (2009)

Мъчи се да бъде ужас, но не е. Опитва се да бъде комедия - не му се получава. Пъне се да генерира драма и претърпява крах. Може би е трилър или мистерия? Не, не е. Що е то?
Творение на изкуството на небезизвестния Джо Данте. Това е режисьорът на "Гремлини", не съм гледал филма, но също и човекът направил невъзможното с "Looney Toones: Back In Action", превръщайки го в пълна помия.
Заглавието, което разглеждам се зове семпло, но и някак мистериозно - "Дупката". Позволете да ви изложа сюжета с две думи:
Семейство състоящо се от млада и доста секси майка, както и от двама братя - по-малкият Лукас и батко му,  с изнеженото име Дейн, за пореден път се местят в ново жилище, този път в малък град, искайки да започнат едно ново начало. В мазето на къщата се оказва, че съществува шахта, която не бива да бъде отваряна, защото от нея дебне древно зло.
Отварянето на тази странна шахта се състои в отключването на три чистак нови катинара, готови да бъдат разбити с малко по-сериозен инструмент, но дотам не се стига, защото ключовете предвидливо са поставени на метър от нея. Най-лесното нещо на света се оказва отварянето и, което поставя началото на една смесица от жанрове, твърде неприятни на глед и мирис.
За да имаме повече главни действащи лица и още повече красота в наличност, се оказва че съседка на новите в града е местната бамбина Джули, по която Дейн веднага се прехласва. И така Лукас, Дейн и Джули след отварянето на дупката започват заедно да я изследват. Глупавите диалози и актьорското преиграване са изведени на преден план. Не липсват и няколко шегички и закачливи моменти, опити за всяване на паника и страх, но нищо не се е получило. И как да ме хване страх от кукла клоун, при която най-зловещото действие е намигане? Имаме и нещастни опити за драма, покрай липсата на бащата на двамата братя и както се оказва впоследствие, покрай един труден момент от детството на Джули, когато с цел да се спаси е бутнала своя приятелка от влакчето на ужасите, като последната се е превърнала в нещо подобно на русенско варено. Самият аз не знам като какъв жанр да определя този филм.
Определено дразнеща продукция, която без да се колебая оценявам  подобаващо.
Лична оценка - 1.3/10.

Коментари