The Crucifixion (2017)

"Разпятието" е филм на ужасите, чиято основна тема е тази за екзорсизма. А възможността да пропусна заглавие, занимаващо се с прогонване на демон, е нищожна, граничеща с абсолютната нула.
Смъртта на монахиня в румънски манастир заинтригува разследващата журналистка Никол Роулинс, която се изстрелва към северната ни съседка, за да установи какво точно се е случило. Свещеникът убил монахинята всъщност е извършвал екзорсизъм, защото твърдо е вярвал, че момичето е обсебено от зла сила. Ритуалът се оказва неуспешен и последват смърт за монахинята, а Божият човек пък се озовава зад решетките.
Никол има своите си причини да не е вярваща, но разследването, което провежда е коректно откъдето и да се погледне. Тя разпитва всички замесени по един или друг начин в случая в стремежа си да открие истината, като мненията на засегнатите от трагедията съвсем не са сходни. Напротив - докато едни приемат версията за демон  в монахинята за чиста монета, то други обвиняват момичето в лудост.
Първото ми впечатление бе, че филм заснет в Румъния изглежда в пъти по-адекватно от филм заснет в България. Няма я онази типична евтиния, изскачаща на преден план чисто визуално, така че поне в това отношение нямате повод за притеснения.
Другото положително е, че продукцията противопоставя успешно религия срещу наука и до един момент зрителят наистина не е наясно с нещата, а се чуди коя версия е правдивата. Също така един от румънските попове в диалог с чаровната журналиста дава доста добри разяснения за това какво всъщност представлява ритуалът по прогонване на демони и това помага на хората с по-мъглява представа да обогатят познанията си и по-пълноценно да се насладят на случващото се.
И почти до самия край заглавието всъщност не е някаква негледаема издънка. За жалост обаче прекалено разтегнатата втора част задушава жестоко последния акт, за който поради липса на достатъчно време е отредена участта да бъде претупан и не плашещ.
Лична оценка: 5.5/10

Коментари