Джеймс Хадли Чейс - "Има ли нещо по-хубаво от парите?"

Има ли кой да познае преуспяващия строителен инженер Джеф Холидей, като издирвания от полицията за тежко престъпление бивш пианист в нощно заведение Джеф Гордън?
Преди да завърши обазованието си Джеф Гордън се включва във войната, но участието му приключва скоропостижно, благодарение на получен шрапнел в лицето. Следва половингодишен период на лечение и възстановяване из болниците. След като вече е на крак, Джеф установява, че не му се занимава да учи и зарязва образованието си, като се хвяща на работа като пиянист в нощния бар на Ръсти. 30 долара седмично плюс пиячка колкото щеш напълно задоволяват носещия се по течението на живота Гордън.
Една нощ обаче се оказва съдбовна за младежа, защото в бара на Ръсти влиза младата и красива Рима Маршал, която на всичкото отгоре притежава и уникален певчески талант. Съзрял шанс за забогатяване Джеф става импресарио на Рима и я помъква по класни заведения с цел пробив в бранша и изкарване на лесни пари. Въпреки няколкото предупреждения да стои настрана от певицата, пиянистът не се отказва от хрумването си, което води до събития способни да обобърна жтивота на човек с главата надолу.
Близо единадесет години по-късно Джеф Холидей се е изучил и е пробивен строителен инженер, получаващ поръчки, на които всеки от бранша би му завидял. Славата обаче никога не е безопасна и след фотосесия за известно списание и интервю по телевизията, нашият инженер започва да се притеснява. Оказва се с основание.
Телефонното обаждане не закъснява. На телефона е позната от не чак толкова далечното минало.
Да кажем, че съм чел и по-добри романи от майстора на криминалета и трилъри Джеймс Хадли Чейс. Тук разглежданото заглавие е разделено на две части, като лошото е, че първата е по-добрата. Втората е разпъната и ни занимава с терзанията и размислите на главния персонаж. И да, до един момент в това има резон, но след него тази вътрешна борба на Джеф Холидей сякаш се повтаря, като така се губи и напрежението.

"Като план за убийство той действително беше аматьорски, но пък в замяна на това предлагаше многобройни варианти на решение. Беше все едно да познаеш последователните положения на монета при серия хвърляния."

Читателят бива занимаван изключително със случващото се около Джеф, който си докарва сам неприятностите, най-вече поради тъпото си упорство. Драматичната страна на нещата, между другото, е сред по-силните страни на книгата. Така че, да, става за четене, но предоставеното не ми бе достатъчно като експириънс.
Лична оценка: 5.5/10

Коментари

  1. И аз се убеждавам, че при Чейс има големи разлики в нивото на различните му романи. Някои са като съшити с бели конци, но други пък се отплащат и заради първите.:)

    ОтговорИзтриване
  2. Добре го каза :) Въпросът е обаче, че имам високи очаквания към всяка негова книга и когато се натъкна на не чак дотам добра, ми е едно криво такова.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар