Иво Сиромахов - "Уважаеми зрители"

Картаново ТВ си има всичко - сутрешен блок, прогноза за времето, спортни новини, централна емисия новини, късно еротично шоу. Водещите са местни колорити, всеки с порока и простотията си, които правят всичко възможно зрителят да не скучае. Проблемът е само един - рейтингите спадат непрекъснато и на хората вече не им се гледат дебили и съпътстващите ги тъпи и незначителни новини.
В Картаново цари типичната за българите обстановка, изградена и укрепена от завист, злост, клюки, плюене, мизерия и тъпота. Всеки иска да е известен, богат и да набара на хляба мекото. Това е селцето, което е взел на прицел този път госпидин Сиромахов и там живеят хората, с чиито съдби е решил да ни направи съпричастни.
Борис Братоев държи местната телевизия. От сутрин до вечер човекът се занимава с видни глупаци и гибелни пияници, като тук таме получва по някоя и друга любовна ласка от някои от по-засуканите водещи като компенсация. Освен с кашотината около Картаново ТВ, Братоев троши нерви и покрай мъките си да угоди на жена си - бившата мис Картаново, по-известна като Мичето. Успял е да я набута като водеща в телевизията си, но жената е решила да е все недоволна от нещо, като най-често лекува лошото настроение с шопинг.
Борис е само един от персонажите, с които ни запознава авторът и го упоменах по-подробно, понеже неговата дейност е сред най-разглежданите в книгата. В Картаново се подвизават още герои като красавицата Анелия Монева, развратения доктор гинеколог Драганов, политическият парцал с болни амбиции за власт Груйчев, футболистът със съмнителни качества Гребенаров, производителят на месо, притежаващ цех за трътки Иванчев, както и пишман журналята и репортери на Картаново ТВ, сред които Калина, Ралица, Мичето я споменахме, Катя Спирова, Камен Ченски и легендата, изпаднала в немилост Пъци.
Типично за беге селце - всички се знаят. Постоянно се засичат. Любезно си говорят. След като си кажат чао и почва плюенето.
Картаново може и да не е център на вселената, но светските събития, както и политическите трусове не са му чужди. Ставаме свидетели на протест, последван от контрапротест. В селцето важна визита прави премиерът, който е важен гост на церемонията мис Картаново, преди която е играл мач. Имаме си оспорвани кметски избори.
Мазни типове, груби типове, прости типове. Корупция и схеми. Медиен натиск от страна на рекламодатели. Медиен натиск от страна на властимащата политическа сила. Селски бекове и селски пачаври. Борба за повече принадлежности, скъпи играчки и парцалки и обществено внимание без оглед на цената. Така е видял Иво Сиромахов обстановката в българското село Картаново, което не е чак толкова захлюпено - все пак си имат фейсбук. И го ползват.
Иво Сиромахов е автор, който харесвам Чувството му за хумор ми допада и това е десета негова книга, която прочитам. Отново имаме успешна сатира, като авторът е дал воля на въображението си и си е позволил множество предположения в насока как разсъждава българската дребна и озлобена душица.
Беше ми забавно, точните попадения бяха достатъчно, че да ме накарат да се разсмея. Имам само една лека забележка - прекалена вулгарност. Не че и в другите си произведения Иво не си позволява груб език, но тук псувните са много хард, а имаме и детайлно описание на интимен сеанс.
Лична оценка: 7/10

Коментари