Джеймс Хадли Чейс - "Мирис на пари"

Хенри Шерман е най-вероятният бъдещ президент на Америка. Той е наясно, че ако копие от изпратеното до него видео попадне в ръцете на враговете му, с политическата му кариера е свършено. Въпросното видео пък представлява порно запис, на който се раздава видимо умело не друг, а собствената му дъщеря.
Шерман е принуден да потърси услугите на Джон Дорей, който се явява шеф на френския сектор на ЦРУ. Дорей е с вързани ръце и няма как да помогне по официален път на Шерман, но все пак помощ не е отказана. Деликатноста на ситуацията изисква да бъде нает Марк Гърланд - бивш агент на ЦРУ, понастоящем наемник, който срещу добро заплащане, винаги довежда нещата до успех.
Гърланд е нает, но от съветското разузнаване вече знаят за срещата на Шерман с Дорей. За наемника на ЦРУ е залепена опашка и от КГБ бързо научават някои пикантни детайли, но все още целостта на картинката им се губи. За допълнително разясняване те изпращат по петите на Гърланд техния си супер агент Малик, който обаче е човек с морални дългове.
Един от заинтересованите от развоя на събитията покрай тая мътилка е Херман Радниц. Богаташът бизнесмен е инвестирал сериозни средства в политическата кампания на бъдещия президент на Америка, така че ако Шерман спечели, за Радниц ще има голямо парче от мазната баница. Приоритетите на Радниц са ясни, но палавата дъщеричка на Шерман му се вижда пречка. Не непреодолима разбира се.
Тук в играта се намиса един от хората на Радниц - Лю Силк. Той ще трябва да се заеме с "пречката".
"Мирис на пари" не е сред най-добрите произведения на Джеймс Хадли Чейс. Малкото по големина книжле не е натоварващо, но също така страда от липса на дълбочина и изглежда леко елементарно. Историята е добра, но не е изстискан максималният и потенциал, а намесата на ЦРУ и КГБ предполагат малко повече сериозност и детайлност около събитията. Без тези компоненти на места имах усещането, че нещо липсва. Нещо доста важно.
Марк Гърланд е интересен персонаж, който се подвизава в три, предхождащи тази, книги, които със сигурност ще прочета. Но тук проблемът ми бе, че перфектната бивша машина за справяне с кризисни ситуации на ЦРУ бе доста подпомогната от автора. Не усетих наемникът да срещне трудности, докато изпълнява задачата си.
Останалите персонажи не бяха добре развити, а някои от тях биват просто употребени и грубо захвърлени след това. Откъм кулминация също може да се желае още много. Май май този път Джеймс Хадли Чейс я е карал малко по инерция.
Лична оценка: 5.6/10

Коментари