Bates Motel (Season 5)

Пети сезон е финален за телевизионната поредица и приключва историята за странните и объркани взаимоотношения между Норма и Норман Бейтс. И хубавото е, че всички очаквания по отношение на качеството са оправдани.
По принцип би трябвало да помните, че Норма почина в края на предния сезон, но място за паника няма - прелестната Вера Фармига участва във всички серии. Норман е вече сбъркан напълно. Докато майка му е погребана и цялото градче е наясно със смъртта и, момчето всъщност живее в своя собствена реалност, в която Норма си е жива и здрава. Младият психар я вижда из къщата и постоянно си комуникира с нея. Той искрено вярва, че всичко с майка му е наред, но все пак трябва да бъде поддържана илюзията за кончината и, поне за пред местните.
Дилън вече е сключил брак с Ема. Имат и бебче и семейният живот явно им се нрави.
Братът на Норма не може да си намери място и търси къде да отседне, като прави грешката твърде рано, за сезона имам предвид, да потърси сестра си.
Шериф Ромеро е в панделата и най-интересното му занимание са кроежите как да избяга, да намери Норман и да му пръсне шушоните.
Чик, който бе зверски бит, сещате се, сега се чуди накъде да се осуче и е очевидно, че търси на хляба мекото.
А в Бейтс Мител отсяда посетител. Някой си "Дейвид Дейвидсън"... Оказва се, че той не е човекът за когото се представя, а Норман по прищявка на съдбата се запознава с жена му, която прилича дяволски много на Норма. Емоционалните състояния, които ще изпита момчето покрай запознанството с тази двойка в обтегнати отношеня, определено няма да помогнат за благото на и без това разбитата му вече психика.
Сезонът борави изключително умело със сюжетните си нишки. Всичко се случва плавно, всяко действие тежи на мястото си.
Играта на актьорите е извънземна, е Фреди Хаймор заслужава най-високо отличие за превъплащението си в серийния убиец Норман Бейтс.
Продукцията застига случилото се в "Психо" на Робърт Блох, че и го подминава с доста разлики, които работят само в нейна полза. Финалът не е чак толкова изненадващ, колкото в книгата, въпреки че елементът на шок не липсва. А всичко в последния епизод е перфектно и бъдете сигурни - раздялата ни с любимите персонажи не е никак приятна.
Лична оценка: 9.2/10

Коментари