The Mist (Season 1)

Започвам директно с новината, че сериалът "Мъглата" по новелата на Стивън Кинг е прекратен. Това е - всичко на всичко десет келяви епизода, които е по-добре да си спестите. Напълно заслужено спрян проект, тъй като мен рейтингите не ме вълнуват, за сметка на качеството, което в случая е на незадоволително ниво.
Какво се случи в този първи и последен сезон? Почти нищо съществено, гарантирам ви. Показано ни е семейство Коупланд, където майката е строгият родител, а бащата готиният тип. Сексапилната дъщеря, която още не е пълнолетна, иска да ходи на купон. Майката не дава, бащата позволява. В резултат щерката е пияна на купона и в последствие изнасилена. Семейният скандал тъкмо почва да се заформя, когато над градчето пада странна мъгла.
Останалите персонажи, които ще ви се пречкат пред взора са военен със загуба на памет, бойна мадама със зависимост към наркотици, изключително противен млад гей, луда бабичка със своя си теория защо се появява мъглата, невзрачен свещеник, както и момчето, лидер на футболния отбор на училището, което е посочено като главен заподозрян в изнасилването. Ситуацията е заплетена от допълнителното уточнение, че баща на въпросното момче е ченге със съмнителен морал и съвсем ясно изразен селски манталитет.
Когато мъглата се спуска, тези типажи са сформирали групички, барикадирани в различни сгради. Готиният татко е в болница, докато жена му и дъщеря му се крият в мола. Бащата е твърдо решен да се добере до близките си.
Актьорите са слаби, а и екранните им образи не са нещо особено. Действието е мудно, влачи се като безжизнен труп по течението на река. Мъглата не е страшна, а ужасиите, които се случват в нея са твърде постни. Бюджета видимо е минимален, така че ако очаквате чудовища, по-добре пийте една студена вода.
Това е и огромният минус на продукцията - в мъглата няма изчадия от паралелни светове или други измерения. Навлезеш ли в пустия му пушилек се сблъскваш със собствените си страхове и прегрешения. Предполагам, решение взето най-вече с оглед на бюджета.
Сезонът свършва наникъде. Отговори защо и откъде иде мъглата липсват. Единстврната причина, поради която догледах сериите е, че не става въпрос за брутално треторазрядна поредица. Обаче във времена когато сме буквално заляти от сериали и избор има, по-добре се спрете на друго предложение.
Лична оценка: 4.5/10

Коментари