Gerald's Game (2017)

С благородната цел да скрепят отношенията си, както и да разнообразят живота си, най-вече в интимен план, Джералд и Джеси Бърлингейм отиват за почивните си дни в отдалечена и изолирана вила, където смятат да лудуват на воля. Става въпрос за по-нестандартни упражнения в кревата, с които да бъдат съборени някои граници.
Първата работа на Джералд, пристигайки на мястото, е да си вземе хапчето за любовен пауър, все пак не е първа младост човека, а втората да щракне белезниците, оковавайки жена си за леглото. Още в началото на купона непредвидени обстоятелства развалят работата - Джаралд бива покосен от инфаркт и се строполява на пода, а Джеси остава хваната в капан за леглото.
Това е сюжета в най-общилинии, а филмът е изненадващо добра адаптация на книгата на Стивън Кинг. На пръв поглед в историята няма нищо сложно и объркващо, но това не пречи на лентата да блесне със своите си достойнства.
Най-важното за мен е, че се е получил правдоподобен психологически ужас, който е в състояние да стресне зрителя. Точно така, при мен се получи нещо, което не бях изпитвал от години и си мислех, че е невъзможно филм да ми го причини - стреснах се. Не се погнусих, не се отвратих, въпреки че и такива моменти не липсват, а един специфичен момент успя, доколкото го има, да ми изкара акъла.
Темпото, спрямо това в книгата, е доста по-бързо, което в случая работи в полза на филма. Карла Гуджино и Брус Грийнууд са перфектни в ролите си, изпълненията им без съмнение заслужават хвалби и комплименти.
Равносметката е полезно нещо, но смятам, че специално Джеси не подбра добре момента, в който да си я направи. Обдтоятелства, какво да ги правиш...
Тайните от миналото могат да бъдат опасно нещо за психиката на човек. Особено дълго пазените и несподеляни с никого.
Интересни неща ви предстоят, любители на хоръра, ако решите да дадете шанс на "Играта на Джералд". И преди да почнете заниманието, си задайте само един въпрос: вярвате ли в чудовища?
Лична оценка: 8/10

Коментари