Майкъл Конъли - "Ехо парк"

През 1993 година изчвзва Мари Жесто. С разследването е натоварен Хари Бош. Въпреки всички усилия на детектива, престъпникът остава неясен, а момичето така и не е открито. Главен заподозрян за Бош е Антъни Гарланд, син на петролен магнат, но доказателства липсват. Случаят остава висящ.
Тринадесет години по-късно Бош се подвизава в отдел неразкрити престъпления. През това време той периодично е изисквал папката по делото Мари Жесто, но така и не стига доникъде.
Когато обаче му се обажда детектив Оливас от убийства и изисква документацията по случая с изчезналото момиче, Хари просто няма ход. Още повече, че заповедите идат отвисоко - по-точно намесен е прокурорът Рик О'шеа. В кабинета на последния Бош бива сюрпризиран отново - на сцената се появява затворник с готови самопризнания за убиствата на някой си Фицпатрик, собственик на заложна къща, Мари Жесто, както и на още седем момичета.
Затворникът е Рейнард Уейтс, познат още като Торбалана от Ехо парк. Той бива заловен посред нощите напълно случайно, а в буса му са се намирали две торби за боклук, пълни с разчленените части от тела на момичета. И сега същият този е готов с признанията, за да може да избегне смъртната присъда.
Бош има своите съмнения, но пък изродът успява да издържи разпитите и разкрива детайли по отвличането и убийството на Мари Жесто, които няма откъде да знае. Нещо повече, той е готов да заведе детектива до мястото където е заровил клетото момиче.
Майкъл Конъли е превъзходен писател на трилъри. Истинско удоволствие е да се четат книгите му за коравия детектив Хари Бош. "Ехо Парк" не отстъпва по нищо от останалите романи от поредицата, а даже и в някои аспекти е сред най-добрите. Авторът тук осезаемо стои по-дистанциран от събитията, които са достатъчно наситени с действие, емиции и обрати.
В ситуацията, която Конъли създава имаме замесени началници на отдели, агент на ФБР, прокурор с политически амбиции, мазен адвокат, петролен магнат и жесток убиец, който не е казал последната си дума. Бош трябва да реши на кого да вярва и да се довери, но хубавото е, че в цялата тая кал и помия, той навлиза с ботуши за дълбоко газене.
Лична оценка: 8.4/10

Коментари