Джеймс Хадли Чейс - "Лотос за мис Куон"

Стийв Джафи е най-големият късметлия на света!
Той е американец, който се е устроил прилично в Сайгон. Работи в компания за морски превози, има прилично жилище, разполага с прислужник и готвач, обича нощния живот, а любовница му е красивата виетнамка и момиче за танци в местния клуб Парадайз Нан Ли Куон.
Джафи харесва нежното момиче, а то от друга страна изглежда лудо вюбено в него. Когато американецът вижда картина с изобразена виетнамска девойка на нея, той веднага я закупува, защото му напня за Нан. В деня, когато решава да закачи картината, късметът му заработва - при удара на чука по гвоздея от мазилката на стената пада голямо парче, което разкрива тайно скривалище. Оказва се, че вътре има диаманти за много щатски долари.
И все пак щастието не е пълно. В момента, в който Джафи открива скъпоценните камъни, наоколо се навърта прислужника му Хаум. Последният смята, че диамантите трябва да бъдат предадени на властите, а за американеца спор по въпроса няма - те са си за него. При последвалото сборичкване едрият американец чупи врата на дребничкия прислужник.
Джафи отлично знае как работи виетнамската полиция. Има ссамо един изхот от така създалата се ситуация - бягство от страната.
Вече няколко пъти имах удоволствието да ви спомена за прочетени книги от любимеца ми Джеймс Хадли Чейс и мисля, че няма смисъл да се повтарям с хвалебствия. Тук посоченото криминале е малко по-цинично и кърваво от другите му. Обстановката във Виетнам предразполага към подобен подход и авторът се е възползвал.
Друг е въпросът, че това е книга доставяща едно отвратително усещане. Докато я четете ще се погнусите. Описаните персонажи са абсолютна утайка, с някои изключения, а действията им са достойни за презрение.
Вярвам, че ситуации като описаната са напълно възможни. Убеден съм, че хора, като тези населяващи романа, съществуват. Това прави нещата още по-депресиращи. Важното е, че четивоте държи бясно темпо и през цялото време ще ви дъжи на полусъединител.
Лична оценка: 7.5/10

Коментари