Паоло Бачигалупи - "Водосрез"

Паоло Бачигалупи ни поднася фантастично-апокалиптичен роман, чието действие се развива в не чак толкова далечното и немислимо бъдеще. Разликите със света, в който живеем не са малко, но най-силно изразена е недостигът на вода. Положението е такова че, притежаваш ли водни права за даден град или щат - ти си цар.
Кейтрин Кейс е безскрупулна жена с огромна власт, която насъсква псетата си, така наречените водосрези,  да вършат черната и работа. Ангела е сред най-добрите и служители. Изкаран от затвора, корав мъж с множество белези по тялото, той-определено е предан човек, който ще изпълни задачите си без много много да се мота. Казано по-просто това е типът, дето идва и ти спира кранчето.
Луси Монро е журна, която заварва адвоката по професия и нейн личен приятел Джеймс Сандерсън убит и обезобразен. Това я кара да загърби всички страхове и заплахи и да почне да рови около случая. За разлика от повечето пъти, в които Луси се интересува от това колко са популярни статиите и, тук тя определено иска да научи защо Джейми е така жестоко измъчван до смърт.
Мария е обикновено момиче, което се опитва просто да оцелее. Трябват и пари, за да плаща на местния гангстер, а мечтата и е заедно с най-добрата си приятелка Сара да отидат на Север - там където все още има дъждове и достатъчно вода за всички. Двете се вързват на сладкодумието на скъпаря Майкъл Ратан, който им дава обещания за изкарване на кинти и евентуално спасение.
Съдбите на героите се пресичат и автора заформя шеметен трилър на фона на суша, прахоляк и гангстери, които не се свенят да използват оръжия. Ясно ни е дадено да разберем, че светът се е променил необратимо и по-добре е обитаващите го да разсъждават и действат според новите закони. Американските щати са по-разединени отвсякога, а битките за водни права са меко казано ожесточени.

"Хората живеят истински само когато са на път да умрат - каза той. - Преди това всичко е пепел по вятъра. Човек не оценява колко му е готино, докато наистина не нагази в лайната."

Ангела, Луси и Мария са много добре написани персонажи. Техните перипетии живо ме вълнуваха, а и авторът рядко ги оатавяше да си поемат дъх. Описанията на Бачигалупи не търпят критика, а екшън сцените му са на високо ниво. Приятно бях изненадан и от горещите еротични сцени. Така че си напълнете чаша студена вода и почвайте да четете "Водосрез". Освен, че описва бъдеще, което стъписва със своя плашещ реализъм, това определено не е роман, който да се консумира на жадно.
Лична оценка: 7.7/10

Коментари