Робърт У. Чеймбърс - "Кралят в жълто"

Ако поне малко цените времето си, то настойчиво ви съветвам да стоите далеч от тази книга. И то не защото ще полудеете, като повечето персонажи в нея, а защото ще се натъкнете на отнесени и безинтересни брътвежи, които се пробутват за хорър.
"Кралят в жълто" е сборник с разкази, които би трябвало да са хорър, но от един момент нататък стават любовни. На мен ми се четеше ужас, а не рамантични истории и може би за това съм толкова негативно настроен, но точно в този момент нямам желание да бъда снизходителен.
Разказите от "Раставраторът на репутации" до "Жълтият знак" включително, могат да минат за хорър. И то определено не лош, защото стилът наистина ще ви заприлича на този на Лъвкрафт.
Да кажем, че "Госпожица Д'ис" може да мине за мистерия с любовна нишка. От там нататък обаче идва голямото сбозяване.
Любовните баснички са дълги, тромави, не интригуват. В тях се разказва все за млади художници, които въздишат по млади девойки, само в "Улицата на първия снаряд" любовта е по време на война.
Ужасът не просто бива пренебрегнат. Той бива напълно и безцеремонно забравен. От тематичното, който прочете забранената книга "Кралят в жълто" най-общо казано полудява, вече няма и следа. Все едно не е било...
На моменти от сълзливоста в тона на автора може да му се повдигне на човек. Персонажите му пък са плоски и аз имах проблем с това да ги различавам един от друг. Все ми беше тая кой кой е.
Многословието и дължината на някои от творбите също не рботи в полза на произведението.

"Три неща има, които са непостижими за мене. Дори четери, които не разбирам.
Следите на орел по въздуха, следите на змия върху канара, следите на кораб всред морето и следите на мъж при девица."

Нямам идея дали на някой действително биха му допаднали хаотичните драсканици на Робърт У. Чеймбърс. По-скоро такъв има. Но едно трябва да е ясно - "Кралят в жълто" няма да ви остави с жълто на гащите.
Лична оценка: 3.5/10

Коментари