Day of the Dead (2008)

Пореден филм за зомбита. Пореден римейк, като този път е посегнато на класиката на Джордж Ромеро от 1985-та със същото име. И тук нищо ново под слънцето: вирус поразяващ жителите на малък град в Щатите, разпространяващ се бързо и обхващащ почти всички, освен малцината с някакъв вид по-силна имунна система с естествена защита срещу заразяване или по-просто казано - главните актьори.
Обърнато е внимание на симптомите. Първо кашлица. Следва теч на кръв от носа и третия етап е зомбиране. От тук идват и някои напрегнати моменти във филма. Примерно някой от незаразените кашля, а останалите покрай него се чудят от вируса ли е, обикновена настинка или може би от цигарите?
Не харесвам точно този тип бързи зомбита, скачащи като сърни и катерещи се по тавани, но тук трябва да призная, че са що годе добре направени. Достатъчно са уродливи и гладни, така че определено всяват страх.
Големият плюс на "Денят на Мъртвите" е главната актриса - Мена Сувари, която е повече от симпатична и си изиграва ролята по прекрасен начин. Ще имате възможността да се "насладите" и на Винг Реймс, който вече в какви ли не продукции се снима, но тук едно прави впечатление и то е, че той по-добре играе зомби, отколкото капитан на военните.
Неизменната групичка от оцелели е налице, имаме и експеримент на учените довел до злощастните събития. Абе стандартна, банална ако щете история за зомбита, но що годе добре заснета и постигаща най-важното, а то е притеснение и чувство за страх.
Най-голямата изцепка е зомбито вегетарианец, което се движи с групичката оцелели, като им помага и дори е влюбено в главната героиня. Звучи шантаво, но е факт.
Факт е и обаче, че "Day of the Dead" става.
Лична оценка: 6/10

Коментари