Джеймс Хадли Чейс - "Наемникът"

Франк Мичъл я закършва яката финансово, така че обявата във вестника, която най-общо гласи "ТЪРСИ СЕ БОДИГАРД", му идва като манна небесна. Със самочувствието, че отговаря на посочените условия, Мичъл се явява на интервюто и наистина бива назначен.
Работата е проста - лична охрана на съмнителния бизнесмен Хенри Сарек. Последният е получил няколко писмени заплахи за живота си и се принуждава да потърси услугите на телохранител. За Франк всичко изглежда отлично, защото заплащането е добро, работата почти никаква, а самият той не взима заплахите насериозно.
Целта на нашето момче обаче е една - да се добере до богатството на работодателя си, за което е сигурен, че съществува. Сарек се облича евтино и смешно, движи бизнеса в неугледна сграда, но пък на пръста на дебелата му секретарка се мъдри скъп пръстен. А и семейство Сарек си похапват като крале. Да, новоизлюпеният бодигард е сигурен, че тук пари има.

"Инак има приятна външност, облича се с вкус и притежава луксозен апартамент на Ленъкс стрийт, до Пикадили.Печели по трийсет лири седмично като манекен при фотографа Ливински. Висока, русокоса, добродушна. Умира за животни. Дефектът и е, че като си навие нещо на пръста, става досадна. Например това дето държеше да се омъжи - най-вече за мен."
Разсъжденията на Франк относно настоящото гадже Нета.

Мичъл се нанася у дома на Сарек. Там го очаква нова изненада - жената на невзрачния стопанин е страшно горещо парче, по което нашият герой си пада на мига. Като осъзнава влиянието си над наемника, Рита Сарек го привлича като съюзник в плана си относно убийството на съпруга и.

"-Виждам само един изход: събирай си багажа и тръгвай с мен. Още сега. Какво ще кажеш?
Очите и се разшириха.
- Ами пари?
Сякаш нещо ме трясна по главата. Изобщо не се бях замислял за пари. Копнеех да я имам и толкоз.
- Ще си намеря работа. Ти не се тревожи за пари. Ще ти осигуря всичко.
- Чудесно. - В зелените и очи проблясна пламъче. - Намери парите и ми се обади. Виж какво, Франк. Веднъж съм живяла на голи обещания и втори път няма да пробвам."
Разговор между Франк и Рита.

Пари със сигурност има. Картите са раздадени и всичко зависи от това кой как ще ги изиграе. Започва игра, в която няма място за любов, доверие или достойнство. Всеки се възползва от слабоста или страха на другия. Самият факт, че жена като Рита живее със смешното човече Хенри Сарек повдига някой и друг въпрос. Точно така, освен зелено тук има и тайни от миналото. Всеки обаче преследва забогатяване. Всеки тегли чергата към себе си.

"Можем да го убием, Франк."
Тези думи вече изобщо не ме трвожеха - ама изобщо. Сякаш ми беше казала, че ще заколим петел за вечеря. Дори това по би ме притеснило."
Из разсъжденията на един телохранител.

Мичъл е човек с някои умения, измежду които най-силно изразено е това да лъже убедително. Нахакан е и вярва в това, което приказва и върши. Убийството на човек обаче не е лесна работа и дори и най-добрият план на света не гарантира, че всичко ще мине по вода. Възможно ли е да бъде предвиден всеки фактор? Предстои игра на котка и мишка, заредена с непосилно количество напрежение.
Или казано по друг начин: поредното класно криминале на Джеймс Хадли Чейс.
Лична оценка: 8/10

Коментари