Милен Русков - "Чамкория"

Аз така от време на време си четем книжки, не винаги, ама пък като нема какво да правим - ограмотяваме се. Всекакви жанрове, не подбирам. Най вече от чуждестранни автори, че е по-модерно, па и от наши. От наще сякаш ми е най-на сърце Милен Русков. Не го знаеш? Аааа тоя е голем! Голем! Страшна работа, брате! Нали той написа "Възвишение" за обира при Арабаконак. За бачо Гичо и Асенча... Е на, ей сега и Виктор Бижинов филм ше прави по романа. Абе велика работа, брате! Пишем и настръхвам! Него требва да го знаеш, за Божинката говорим, че той на "Под прикритие" режисира сума ти и серии.

"Животът си продължава, дето викат, каквото и да става. Е затова е глупаво да умреш за каквото и да било. Животът че си продължи и бързо че те забравят - и теб, и това, за което си умрел."

Та мене мисълта ми беше друга. Ама каква ли беше? А, мене мисълта ми беше за книжки, че четем. Новият роман на господин Милен Русков (културен човек ти казвам, голям финяга) се зове "Чамкория" и ти ако не си го чел, требва веднага да поправиш тая грешка. Великанска работа, голем труд, големо нещо. Два тома и много страници писал Милен. Абе тоя е голем! Голем!

"А па може би и никога не е требвало да работим! Може би е требвало да станем разбойник, да откраднем един път завинаги каквото ми требва в живота или да умрем, и толкоз! Или едното, или другото! А не да работим така ден след ден и ден за ден, докато вече съвсем изкуфеем и се преебем и се пребием некъде. Може би аз направих голема грешка, че въобще тръгнах да работим. Може би всички правят тая грешка. Обикновените хора. Те затова и си остават обикновени хора я! Немат замах, немат въображение. Ден за ден."


Бай Славе е обикновен човек, който работи и доколкото може честно си изкарва парите, с които изхранва т. нар. си семейство. Четири гърла има да храни, като не брои своето.
Човекът е шефьор, ама професионален. През двайсетте години на миналия век това е било нещо страхотно, нещо значимо. Та Славе кара Омнибус и в почивните дни обслужва линията София-Чамкория.
Омнибуса се пълни и хайде на път. Пей сърце, животът е хубав!
Характерът на главния персонаж обаче е такъв, че той вместо да продължи спокойно и мирно да си прави кириите, се сближава с хора и се намиса в ситуации, от които поначало трябва да страниш в тези смутни времена.
За бай Славе да пътуваш е важно, а пък и хубаво. А самият той освен физически, пътува и мисловно, като отвежда нас читателите на различни места и ни запознава с интересни случки, а и не щади мисли и разсъждения по наболели и не чак до там наболели въпроси.
А какви мисли му се въртят в главата... Не ти е работа тебе. Пък всъщност защо да не ти е работа? Я марш да си купиш двата тома на "Чамкория" да видиш ти господин Русков какъв шедьовър е сътворил! Па имай късмет да ми кажеш, че не ти харесва - е тогава гледай цирк "Боби"!
Лична оценка: 10/10

Коментари