The Cabin in the Woods (2012)

"Хижа в Гората" е добър хорър филм, който притежава нещо липсващо на 90% от подобните нему заглавия - оригинален сюжет. Продукцията е успешен експеримент на тема " група приятели отиват на майната си, за да бъдат избити", но определено човекът сътворил сценария се е развихрил. Резултатът от положения в тази насока труд е повече от задоволителен, а интересните хрумки, както и още по-любопитните врътки, превръщат лентата в нещо повече от стандартния, втръснал ни до припадък ужас.
Група приятели решават да си изкарат незабравим уикенд, като за целта се запътват към хижа на братовчед на единия от шайката, намираща се на доста затънтено място в гората. Единственото им желание е да не бъдат безпокоени, за да купонясват на воля. Вярвам се досещате, че нещата не им се получават, а вместо веселие ги чака нещо не чак толкова приятно.
За да не издам нещо съществено, както и за да не ви разваля кефа от гледането, ще спра дотук с преразказа на сюжета. Както виждате описан по този начин той звучи като всеки друг евтин и банален хорър.
Но какво толкова може да се случи, ще се зачудите вие. Освен очевидното, че трябва да има развилнял се сериен убиец, който да избива членовете на групичката по различни и особено брутални начини. Да, тук също има убийства, но вие само може да предполагате кой или какво всъщност ще е килъра. Или дори при добро желание може и да се обзаложите. Повярвайте, това ще е напълно в духа на филма.
"Хижа в Гората" изненадва с неподозирана мащабност. Непредсказуемостта пък е абсолютният му чар. Напрежението и кървавите моменти не отсъстват, но към цялостното усещане прибавяме и комедиен привкус. Защото освен няколкото забавни момента, филмът изобличава глупостта на болшинството подобни ужасчета, едновременно осмивайки и посочвайки техния главен проблем - клишираната баналност.
Докато тук елементарното и досадно клише с групата приятели е било нужно за целите на сюжета, за да послужи като основа, около която с размах да се разгърне сюжета.  Привидно клатушкаща се основа, но както се оказва впоследствие - изненадващо стабилна.
В актьорския състав откриваме две красавици, няколко невзрачни типа и самия Крис Хемсуърт, станал известен с превъплащението си в "Тор Богът на Гръмотевиците". Ричард Дженкинс също е сравнително познато лице, което ще мяркате от време на време, а като най-неочаквана определям кратката поява на Сигърни Уивър.
В последно време хорър жанра е зациклил до такава степен, че ако кажеш, че ти е любим, ще изглеждаш като тъпак, който бъкел не разбира от кино. Това е така, защото все по-трудно се намира заглавие, което да не е евтин бълвоч. Дори ужасите средна хубост взеха да се превръщат в блян. Ето защо аз приветствам ленти като "The Cabin in the Woods", които предлагат преди всичко качество в оригинал. Това е филм, който ми припомни защо толкова обичам жанра и вярвам ще бъде радушно приет от верните фенове.
Лична оценка: 7/10

Коментари