Skyline (2010)

В един скучен ден, в който нямат какво друго да правят, освен да си го местят от единия крачОл в другия, извънземните решават да активизират огневата си мощ и впрягайки солиден брой кораби и тем подобни машинарии, се спущат над Лос Анджелис с две основни цели - инвазия и похищение. Без мотив, без излишни обяснения или предупреждения - джъст лайк дет, фор фън.
Първата цел е постигната високоскоростно, но за осъществяване на втората, извънземните хитреци прибягват до лукавство - пускат фойерверки в син цвят. Примамката остава неразгадана за множество глупави люде, които отворили прозорци и подали носове искат да видят какво аджеба става навън и тогава хоп... биват засмукани като прашинки от прахосмукачка към космическите кораби.
Всъщност към края на филма, обяснение защо е цялата тази неловка ситуация има, но повярвайте - то е толкова неправдоподобно и лишено от какъвто и да е смисъл, че казано без заобиколки, едно към едно дето се вика, си е направо тъпо. От този род тъпо, дето е по-добре да няма никакво обяснение.
Да говорим за актьорската игра ще е смешно. Да търсим логика ще е безумно. Просто гледаме и оставяме мозъка в пълен покой.
Интересен е моментът, когато групичка нещастни луузъри, находчиво спасили се (за момента) от извънземните машинации и заигравки, хитро криейки се на сигурно зад спуснати завеси в апартамент, се сблъскват с битовата драма да им спре водата. А е очевидно, че се потят обилно и за капак кенефа е задръстен. Като цяло филмът успява да постигне този уникално-заинтригуващ ефект - ВОНИ.
Все пак има нещо, което прави Скай Лайн-а гледаем. Разбира се тотално изключвайки опитите за оригиналност, както и особено тези за героизъм и епичност. А тези опити са в неподходящи за такъв род филм дози. Гледаем правят филма единствено специалните ефекти. На добро ниво са като за такава мърлява историйка и на места ме накефиха.
Лична оценка: 3.7/10

Коментари