Майкъл Конъли - "Хорът на забравените гласове"

След три години в пенсия, по време на която се развихри като частно ченге, на Хари Бош най-после му връщат значката и патлака и той отново е детектив. Назначен не къде да е, а в отдел "Неприключени следствия", Бош няма как да е по-доволен.
За да се завърне на служба рамо му удря бившата партньорка от последните му случаи Кизмин Райдър. Хари и се реваншира като я издърпва от сегашното и назначение, където се занимава предимно с бумащина, при себе си и двамата заработват отново заедно.
За добре дошъл на Бош му възлагат уж не много сложен първи случай. Преди седемнайсет години е убита шестнайсет годишната Ребека Верлорън. Отвлечена от тях, без следи от влизане с взлом, замъкната до близък склон и простреляна в гърдите. Двамата детективи, които се захващат със случая по онова време правят няколко глупави грешки още в началото и въпреки, че после започват да работят усърдно и съвестно, убиецът така и не е разкрит.
В затвора на оръжието, което е намерено в близост до трупа са намерени парче кожа и кръв. Тогава е нямало как да се установи притежателят им, но сега, след ДНК анализ, в управлението изскача име - Роланд Маки. Случаят е още по-заплетен, защото самият пистолет е откраднат от къщата на евреин, който преди това е бил заплашван по телефона от расисти. Каква е връзката на Маки с Ребека? Имало ли е въобще такава? Или Маки просто се е отървал от оръжието, след като се е прискрипал и по една случайност с него е извършено убийството. Може ли Маки да е имал съучастник?
Бош е по-ентусиазиран отвсякога. Сам той се определя като навит на пружина. Нахъсан до краен предел той се заема със случая с една едничка цел - да го разчопли из основи и да намери извършителя на престъплението.
Тандемът с Кизмин Райдър се получава. Двамата са стари приятели и въпреки леките търкания, те успяват да работят не толков в хармония, но поне в разбирателство.
Следват разпити на разбитото семейство Верлорън - алкохолизираният баща и съкрушената майка, за която времето е спряло. Двамата са разведени, като нито единият не се интересува от съдбата на другия. Разпитани са още най-добрите приятелки на Беки, учителите и, настоящият директор. А специално за Маки Бош подготвя хитър план, с който да го подтикне към грешна стъпка.
Разбира се пропастта от седемнайсет години е огромна и това няма как да не окаже влияние. На моменти сякаш всичко е против Бош. Но Бош е търпелив. И методичен.
Срещаме и стари муцуни, като появата на Ървинг е сред доста неприятните изживявания за Хари. Заместник началника ближе рани след като е натикан в седма глуха, но дава ясно да се разбере, че диша във врата на нашия детектив.
Джери Едгар, бившият партньор на Бош, продължава да работи в "Грабежи и убийства" към холивудския участък. Срещата между двамата е кратка, но пък много запомняща се. Пълна с шеги и закачки, тя показва, че всичко помежду им е наред.
Пореден силен, вече единайсти епизод, от поредицата за истинския мъжкар Хари Бош. Майкъл Конъли не изневерява на стила си и за пореден път подарява на феновете на стойностния трилър един наистина качествен мрачен роман.
Лична оценка: 8.7/10

Коментари