Джо Хил - "Рога"

Иг Периш се събужда след страхотен запой със зверски мъчещ го махмурлук. Друг е въпросът, че на главата си открива и чифт рога...
Джо Хил започва романа си директно. Уникален подход в случая, понеже предизвиква на сто процента читателския интерес.
Интересна е реакцията на всички, които срещнат Иг и видят рогата му. Те не побягват, не изпитват желание да му помогнат, рядко ги коментират като нещо наистина странно, а изпитват неудържимо желание да признават тайни. Без значение дали става дума за насилие, перверзии, извращения или просто какво мислят за притежателя на рогата и околните. Ама без заобиколки.
                                                      
Най-тежки са признанията и греховните мисли на близките. Разбирате ли, оказва се, че не толкова отдавна голямата любов и дългогодишна приятелка на Иг е намерена изнасилена и убита. Обвинен е нашият рогатко, който по това време е бил пиян и е лежал в нокаут в колата си.
Въпреки че доказателствата по случая не са достатъчни и Иг Периш е оневинен, съмненията остават.
Сигурно знаете, но все пак да си кажа, че Джо Хил е син на Стивън Кинг и книгата е толкова добра, че ако някой беше ми казал, че е писана от Краля на ужаса в раниия му период, то щях несъмнено да повярвам. Силен психологически ужас, с добре изградени персонажи, който предизвиква разстърсващи емоции. Може би мръсният език е малко в повече, но за мен не бе проблем.
Рогата помагат на Периш да разбира кой какво мисли. Момчето придобива и други способности, които няма да спомена, но важното е, че негова цел от първостепенна важност е да разбере кой е убил любовта на живота му Мерин Уилямс. Последвалите събития са майсторски описани, въображението на автора е повече от похвално.
Освен събитията в настоящето Джо Хил ни връща назад във времето, показвайки ни част от детството на Иг. Запознанството му с Мерин, първата среща с най-добрия му приятел Лий Турно, отношенията с по-големия му брат Тери. Всичко това е интересно и важно за историята.
Любовната връзка между Иг и Мерин е прекрасно пресъздадена и изградена. От първата среща в малката църква, до последната среща късно в бара. Няма лигавщини или излишна романтика. Да ти е гот да четеш.
Джо Хил се е справил отлично в този страхотен роман и аз горещо го препоръчвам. Сигурен съм, че ще откриете по нещо за себе си, най-малкото ще поразсъждавате над въпроса дали Дяволът е между нас.
Лична оценка: 8.5/10

Коментари