Борис Акунин - "Статски съветник"

Докато пътува във влак към новото си назначение, генерал Храпов бива убит зверски. Престъплението е изключително дръзко, защото вагонът, в който се намира генералът е зорко охраняван. На всичкото отгоре при изпълнението му е проявено и нечувано безочие - убиецът е влязъл във влака по най-легален начин, представяйки се за статски съветник... Ераст Фандорин.
Тежките камъни са хвърлени в градината на княз Дългорукой, който моли Фандорин да разплете случая с убийството и така поне частично да отмие срама от челото. Уликите са малко и чиновникът за специални поръчения почти няма за какво да се хване, но понеже името му най-нагло е замесено в случая, той се захваща за работа.
Покушението очевидно е извършено от революционери, подписващи се с БГ - Бойна група. Те всяват разруха и хаос като избиват видни личности на ръководни позиции в политиката или органите на реда, като не се свенят да използват бомби и огнестрелни оръжия.
На всичкото отгоре обстановката в страната едва ли би могла да се нарече спокойна. Жандармерията и Тайната полиция са институции настръхнали една срещу друга и по този начин определено не помагат на никого.
На помощ на Фандорин спешно е пратен от Петербург княз Пожарски. Видна и изтъкната личност със статут едва ли не на звезда, той изглежда притежава всичко необходимо да залови опасните терористи.
Борис Акунин отново изумява със своя стил - докато пише увлекателно, леко, на места комедийно, той някак неусетно вмъква в сюжета брутални убийства, страхотно изградени злодеи и персонажи като цяло и много, ама много драматични събития. Като казах злодеи, лидерът на Бойната група е Стоманеният човек. Насладата докато четох първата глава посветена за него е неописуема.
Образ с минало, ясни мотиви и мисия. Той определено не е нормален човек. Вижда всичко в цветове, така дори охарактеризира и хората, с които комуникира. Перфектно трениран е, спи на твърд под, постоянно си брои пулса, дори го контролира. Лекува се също по уникален начин... Трябва да го прочетете просто.
Другият неповторим образ в рамана е този на княз Пожарски. Последният се натриса в случая сякаш спуснат с парашут. Не само го отнема от Фандорин, но и натиква последния в миша дупка, като го унижава и дори не му възлага задачи по разследването.
Статският съветник и Пожарски са два коренно противоположн характера. Неизразимо интелигентни, лидери по природа, техните методи, разбирания и възгледи за живота се разминават до степен това да им пречи да работят съвместно. Неизбежният сблъсък между двамата е епичен!
За пръв път виждаме Фандорин толкова уязвен. Неговия морал и начин на работа изглеждат остарели и неадекватни. Не се подлъгвайте обаче! Статският съветник крие някой друг коз в ръкава си. Само ще спомена, че има глва, в която се учи да лети...
Верният камердинер на Ераст Фандорин Маса отново присъства и дори е участник в една от операциите. Чиновникът за специални поръчения пък има нова изгора - буийната и неопитомена Есфир Литвинова. Тук висва един въпрос - какво ли се случи с нея?
Надявам се да разберем в следващото приключение на харизматичния Ераст Фандорин. При всички положения това е пореден силен роман от поредицата, който няма да ви остави равнодушни.
Лична оценка: 8.7/10

Коментари