Джеймс Хадли Чейс - "Една ясна лятна утрин"

Успешния драматург Вик Дермот решава, че за да напише новата си пиеса му трябва усамотение и наема вила отдалечена от най-близкото населено място на трийсетина километра. Озовал се веднъж във вилата заедно с красивата си съпруга и невръстния си син, Виктор започва необезпокояван от никого и нищо своята работа.
Една ясна лятна утрин обаче драматурга осъзнава, че да си отдалечен от цивилизацията не е най-добрата идея на света. Въпросната заран той се събужда с кофти чувство. След това разбира, че кучето му е изчезнало, не успява да открие прислужника Виетнамец, а черешката на тортата са двата му повредени автомобила. В същия момент на сцената се появяват и близнаците Крейн - брат и сестра озлобени от живота, готови на всичко, за да изкарат някой и друг долар.
Чейс ни връща малко назад във времето и ни разказва за събитията довели до тази ситуация. Бившето величие в мафиотските среди Джим Крамър, остава без пукната пара и разработва план, с който отново да забогатее бързо. Свързва се с Моу Дзегети, човек с когото е работил и му излага плана си да отвлекат щерката на петролен магнат, въшлив от пари, срещу откуп. Дзегети пък навива дребните мошеници Крейн да обсадят усамотената Вила. Чисто и просто Вик Дермот се оказва пионката, която да съобщи на петролния магнат, че дъщеря му е отвлечена и за да си я получи обратно трябва да се ряздели с няколко милиона.
Автора отново ни въвежда в свят пълен с човешки отрепки. Пропаднали типажи, мошеници, откачалки алчни за сухо. Интересни са взаимоотношенията между близнаците Риф и Чита Крейн, както е любопитна и историята на Моу Дзегети, който е покровителстван от своята майка. Гангстерите смятат, че са измислили железен план, но в техните сметки определено не влизат агентите от ФБР, които душат около тях.
Макар и не една от най-силните книги на Джеймс Хадли Чейс "Една ясна лятна утрин" е напрегната и динамична. Нещо, което давам си сметка може спокойно да се каже за почти всички произведения на писателя. Препоръчвам я без угризения на съвестта.
Лична оценка: 6.7/10

Коментари