Хауърд Лъвкрафт - "Некрономикон"

Хауърд Лъвкрафт е от много мощните хорър писатели. Лично за мен е единствен по рода си. Текстовете му определено не са за всеки, защото неговия космически ужас прониква до дъното на душата на четящия и ако въпросният е с по-лабилна психика, рискува да преживее минимум няколко нощи изпълнени с кошмари.
Лудницата наречена "Некрономикон" съдържа брутални разкази, за някои от които ще ви трябват изключително здрави нерви. Детайлният начин на описание превръща творбите на автора в наистина стряскащи произведения. Ще се сблъскате с възкресяващ мъртъвци, с демони от преизпиднята, със същества и създания, нямащи право да съществуват, вида на които е толкова скверен, че човек буквално откача щом ги зърне. Очакват ви древни ритуали, разкопаване на гробища, експерименти с трупове... Това е малка част от съдържанието на "Некрономикон".
Любимият ми разказ е "Шепнещият в тъмнината". В него става въпрос за уродлива извънземна раса, която тайно населява нашата планета. Основно се нищи въпроса с каква ли цел са тук и дали са миролюбиви.
Лъвкрафт пише безупречно. Словото му се лее и човек остава с усещането, че ужасът едва ли не му се внушава. Не знам какви ли са били мислите на писателя в ежедневието, но митологията, която е изградил в творчеството си действително впечатлява.
Лична оценка: 8.2/10

Коментари