Робърт Паркър - "Телохранителят"

Частния детектив Спенсър отново не скучае. В офиса му се изсипва един от началниците в полицията, както и стар познайник Куърк, който минава направо на въпроса - в хотелската стая на известния холивудски актьор Джъмбо Нелсън е намерена мъртва младата Доун Лопейта. Репутацията на Джъмбо е повече от лоша. Знае се, че е дебел и арогантен изрод с обноски на прасе, но достатъчно ли е това да бъде обвинен в убийство?
Спенсър се захваща да разследва, а е добре известо, че когато бостънския тарикат захапе не пуска.
Въпросният телохранител е индианец от племето Кри на име Зебулон Сикскил и е лична охрана на Джъмбо Нелсън. Образа му е изграден много добре, като Робърт Паркър ни осведомява с подробности от неговото детство, преминава през бурните години на младостта му и ни довежда до момента, в който среща Спенсър. Сблъсъка е неизбежен, става дума за двама алфа мъжкари, но отношенията между двамата след това взимат рязък завой. Няма да навлизам в излишни подробности, че книжката е кратка, а не искам да спойлвам без нужда.
Докато коравия Спенсър се занимава с убийството на Лопейта, заплахите прииждат отляво и отдясно. Дори мафията има изгода името на Джъмбо да не се замесва в скандал.
Естествено опасностите не влияят на поведението на детектива. Спенсър се ограничава с кратки отговори и остри лафчета, с които допълнително дразни врага.
Случаят се заплита и проточва във времето. Може би някой щеше да се обезвери - не и Спенсър. Сексапилната му приятелка Сюзан отново е до него и му оказва цялата морална подкрепа на света.
Ако има нещо, което наистина да ми липсва в книгите на Робърт Паркър за Спенсър, то това е отсъствието на каквато и да е драма. Не е болка за умиране, а екшъна донякъде компенсира.
Лична оценка: 7/10

Коментари