Джеймс Хадли Чейс - "Смятай се за мъртъв"

Майк Фрост е нахакан дребен тарикат, за когото в живота има точно две важни неща - пари и много пари. След разговор с елитна проститутка, той хуква за Парадайс сити, понеже тя му казва, че там са големите пари и няма как амбициозен и добре изглеждащ мъж като него да не припечели добре.
В интерес на истината в Парадайс сити на Майк му потръгва. Намира си работа в лъхащо на лукс и охол имение като охрана на дъщерята на важна клечка. Работата му е да стои в стая и да наблюдава камерите, докато имението е опасано с ограда, по която тече ток, а в двора щъкат побеснели добермани.
Заплащането е добро - 600 долара седмично с осигурена храна. Офертата е OK по принцип... Но не и за алчния и обсебен от мисълта за кинти Майк Фрост. Вместо да си стои кротко и да изпълнява възложените му задачи, нашия човек се забърква с местни гангстери, единия от които професионален килър, като заедно решават да отвлекат щерката на богаташа.
Страниците са напоени с действие, диалози, напрежение и обрати с марка Джеймс Хадли Чейс. Силата на автора никога не е била в дългите описания и те са избегнати, затова се залага на горепосочените елементи. Романа е добро развлечение за възрастни, изпълнено с престрелки, секс и много пропаднали типажи. Читателите, които смятат, че липсата на положителен персонаж е някаква загуба, да не посягат към книгата. Останалите преспокойно могат да се доверят на писателя. Един от най-големите в жанра е.
Лична оценка: 7.5/10

Коментари