Иван Голев - "Смъртта на плъха"

След като преуспява в бизнеса с недвижими имоти и натрупва сериозно финансово състояние в Париж, Любомир Дяков решава, че е време да се върне в родна България, по-точно в София. Попрището е сменено - с изкаран документ, назначени шофоьр и асистентка, Дяков прави в дома си офис, а самия той се превръща в частен детектив. Целта на завръщането му обаче е много по-сериозна от това да се прави на "Шеркол Холм" - да отмъсти на човека докарал черни времена за семейството му, вследствие на което баща му вече не е между живите.
Новоизлюпения частен детектив е образ и половина. Описани са причините за заминаването му в чужбина, както и стабилната му мотивация за настоящите му действия. Външния му вид е покъртителен - не особено млад, не особено висок, малко над 130 килограма, с челна плешивина и мустаче. Обаче в душата си е чист Филип Марлоу.
Първия случай в новата му кариера е възложен от ексцентричната госпожица Ефросина Пиперкова, която още страда за трагично загиналия си доведен брат Димитър Боцев, изгорял докато спи в дома си. Пиперкова хвърля вината за палежа на къщата върху жената на Дими - мощната Нора Казакова. Службите на реда обаче обявяват случая за нещастен. Какво да се прави, наш Любо Дяков е мека душица, не може да отказва. Разследването започва.
Страхотно българско криминале. Дяков не прави нещо различно от колегите си Марлоу или Спенсър, но обстановката, в която се намира, както и кмпанията, която го обгражда са повече от колоритни. Мизерни квартали, дупки по пътищата, липса на бензин?, режим на тока...
Български шмекери, български професори, български луди... Дядовци пияници и хитри баби, това са само част от персонажите, които ще срещнете. Препоръчвам книгата горещо, а аз в момента по подобие на господин, не другаря, Дяков чета криминале по Джеймс Хадли Чейс. Между другото преди малко поръчах "Пляс-пляс ръчички". Следващия роман на Иван Голев, описващ втория случай в кариерата на Любомир Дяков.
Лична оценка: 7.8/10

Коментари