Агата Кристи - "Смърт край Нил"

От около година не бях чел нищо от Агата Кристи. По едно време бях метнал книгите и здравата и признавам, че от няколко бях наистина впечатлен. Не вярвам да изненадам някого като кажа, че става въпрос за "Убийство в Ориент експрес", "Убийство на игрището за голф", "Убийството на Роджър Акройд". Тези са с главно действащо лице вездесъщия Еркюл Поаро.
Обаче една от най-големите класики на писателката си остава "Десет малки негърчета". Така че, да, има какво да се прочете от авторката.
Тъпото е, че доста от произведенията и са леко еднообразни. Всеки писател има и по-слаби книги, така че и тук няма изненада. Просто имах нужда от малко почивка. И сега си припомних магията на неповторимия криминален жанр с доста добрата "Смърт край Нил".
Линет Дойл е богата красавица, която има всичко. Това обаче не я спира да открадне гаджето на най-добрата си, не особено заможна, приятелка Жаклин дьо Белфор и да се омъжи за него.
Жаклин намразва Линет неимоверно, но успява да измисли перфектния план за отмъщение - да следи бившия си любовник Саймън и бившата си най-добра приятелка Линет навсякъде, където отидат и по този начин да помрачи доброто им настроение.
Така става обаче, че страните на този не особено любовен триъгълник се срещат на кораб, който плава по река Нил. На борда имаме още няколко типажа, всеки от които уж е на почивка или да разглежда забележителности. По едно стечение на обстоятелствата там е и неотразимия Еркюл Поаро.
Не е спойлер - Линет умира. Огнестрелна рана в главата, смъртоносна. Кой е убиецът?
Поаро, разбира се, започва разследване. Методите му са ясни - разпити на всички присъстващи, оглед на вещите и много, ама много използване на малките сиви клетки.
Един от силните романи на брилянтната Агата Кристи. Почвайте го веднага, не вярвам да се досетите кой е убиеца. А дори и да успеете, няма да отгатнете мотивите му...
Лична оценка: 7.5/10

Коментари