Стивън Кинг - "11/22/63"

Поредният шедьовър на Краля на ужаса. Само че тук не си говорим за хорър творба, а за произведение смесващо фантастика, реални събития и прекрасна любовна история по един неповторимо великолепен начин.
Джейк Епинг е даскал по литература, който редовно се храни в заведението за бургери на Ал Темпълтън, където цените са подозрително ниски. Неочаквано обаче Ал сюрпризира нашия учител, като му признава, че е тежко болен и не му остава много време на този свят. И това не е всичко - оказва се, че съдържателят на заведението е посветил последните над четири години от живота си на следната благородна цел - да спаси президента Джон Кенеди през 1963 година. Точно така, на територията на ресторантчето му се намира пролука във времето, през която ако преминеш се озоваваш в миналото. По-точно 1958.
Ал убеждава Джейк да прескочи в '58-ма и да доведе мисията до успех. Учителя по литература се съгласява, като ще трябва да следи и обезвреди най-вероятният извършител на убийството Лий Харви Осуалд.
Премеждията в миналото са много, а петдесетте и шейсетте години на миналия век са описани изключително достоверно от автора. Една от най-силните страни на романа е любовната история в центъра на сюжета, която е пресъздадена отлично.
Препоръчвам ви книгата, която всъщност е доста обемна, защото всяка страница си заслужава вниманието. Вътре има всичко - мистерия, любов, приключение, образи които да обикнете, хубава стара музика, танци и много, много драма. Присъединете се към симпатичния дългуч Джейк Епинг, но внимавайте, защото миналото е твърдоглаво. Миналото хармонизира.
Лична оценка: 9.1/10

Коментари