Split (2016)

"На парчета" e най-новия филм на режисьора М. Найт Шаямалан - творец, който безкрайно уважавам, въпреки че човека има вече не една сериозна издънка. "Шесто чувство", "Неуязвимият", "Селото" - след тези шедьоври мога да простя почти всичко. Радостната новина обаче е, че "Split" може да бъде наречен своеобразното завръщане на големия режисьор.
Сюжета ни запознава с Кевин Уендъл Кръмб, в чиято симпатична главица живеят малко над двадесет личности. Всяка с особено мнение. Всяка се бори да излезе на повърхността...
Кевин отвлича три девойки и ги заключва в сградата, където живее. Клетите момичета стават свидетелки на пълното му изперкване. Психясалият започва да се държи меко казано притеснително, като честата смяна на поведение, говор и облекло е доста плашеща. Вярно е, че човека посещава редовно психиатъра си, но не проличава горката бабичка да му помага някак.
Джеймс Макавой прави отвинтваща главите роля. Честата смяна на личности, превземащи контрола над тялото на Кевин му дава пълно поле за изява. Не бих казал, че това е най-доброто иизпълнение на актьора, и всеки гледал "Разврат" не бива да го казва, но смея да твърдя, че е изключително.
Аня Тейлър-Джой като една от пленничките също се справя добре. Стои естествено на екран, а и самия и браз е малко по-добре изграден пред другите две отвлечени момичета.
"На парчета" е силен филм. Задължителен е.
Лична оценка: 7.9/10

Коментари