Patriots Day (2016)

Филмът пресъздава действителните събития случили се по време на маратона в Бостън на 15 април 2013 година, когато избухват две взривни устройства, в следствие на което ранените са стотици, а убитите - трима души. Властите обявяват случилото се за терористичен атентат и започват мащабна операция по преследването и залавянето на извършителите.
Режосьора Питър Бърг създава суров драматичен трилър, в който личат имената на доста големи актьори, като всеки от тях си тежи на мястото. Марк Уолбърг за пореден път се слива с екранния си образ и е чисто удоволствие да се набюдава отстрани. Заслужават да бъдат споменати още Джон Гудман, Кевин Бейкън, както и Джей Кей Симънс. Мишел Монахън също се мандахерца пред екрана, но без особена цел или нужда.
Хареса ми как бяха представени силите на реда - с тяхната неувереност, с грешките им и с очевидното им затруднение да се справят със заплахата. Нямаше някой, който като Супермен да си избухне и да разхвърля лошите наред. Това ми се стори доста реалистично.
Опита операцията да бъде представена в цялата и мащабност е успешен, а напрежението на места е с нож да го режеш. Музиката допълнително нагнетява обстановката.
Лична оценка: 7.9/10

Коментари