Борис Акунин - "Декоратор"

Москва. Годината е 1889, датата трети април. Фандорин е на местопрестъплението - изкормена мъртва проститутка, вътрешностите и са старателно изкарани и подредени в близост до трупа. На колежкият съветник гледката не му понася.
Оказва се, че това съвсем не е първото престъпление на развилнелия се жесток психопат. Декоратор - така се нарича самият той. В своите си представи той създава красота. Изящество и декорация в служба на Бог.
Чиновника за специални поръчения, неповторимия Ераст Фандорин, намира в лицето на серийния убиец достоен противник. Разследването е мъчно, съпроводено от много смърт, кръв, вътрешности и брутално тежка драма.
Борис Акунин за шести път ни среща с чаровния Ераст Фандорин, като този път досега ни с любимия герой е изключително разтърсващ. В новото приключение на колежкия съветник отново срещаме познати образи от предните романи - японеца Маса, както и верния помощник на Фандорин - симпатичния Анисий Тюлпанов.
Акунин е неповторим в описанията и създаването на настроения. Персонажите му са добре изградени, за тях не просто ни пука, кара ни да ги заобичаме. Клетият Тюлпанов е описан набързо - "клепоух мухльо". Сестричката му е "идиотката Соня".
Въпреки че романа може да бъде описан като криминале, това определение в конкретния случай за мен е просто обидно. Произведението надскача жанровите граници и се превръща в нещо много повече. Съвременна класика.
Лична оценка: 10/10

Коментари