Жозе Сарамаго - "Слепота"

Много силен роман на португалеца Жозе Сарамаго. Автора разказва "истинната" си история, като читателя остава с впечатлението, че самия той е присъствал на събитията или е бил някъде там, наблюдаващ, но останал незасегнат от злощастната съдба на заразените.
За каква зараза става въпрос? Докато чака зелен светофар, мъж губи зрението си. Предизвиква задръстване, но все пак има кой да се притече на помощ. Лошото в случая е, че всеки влязъл в контакт с внезапно ослепелия шофьор в кратък срок губи зрението си. В това число влизат  човекът, който уж му помага да се прибере вкъщи, жена му, очния лекар. Последните споменати обаче по същия начин продължават да разпространяват слепотата.
Незрящите много бързо се увеличават и правителството е принудено да вземе мерки. Първата група слепци биват затворени в изоставена лудница, за да не могат повече да разпространяват нетипичната зараза. За да бъдат щетите ограничени, както се казва. Нещата обаче излизат от контрол.
Самата слепота е изключително странна. Тя идва без предупреждение, напълно внезапно, за миг. Не представлява черна мрачина, напротив - бяла е. Слепите се чувстват като в млечна мъгла.
Автора не дава имена на героите си. В свят, в който никой не вижда, според него няма нужда от имената. Персонажите са наричани с определения от началото до самия край. Ако се престрашите да дадете шанс на романа ще срещнете първия ослепял, жената на първия ослепял, лекаря, жената на лекаря, момичето с тъмните очила, възрастния с черната превръзка, кучето облизало сълзите и така нататък.
Жозе Сарамаго попрекалява леко с много дългите изречения. Не ми хареса също, че пряката реч не е отделена на нов ред, а всеки разговор е предаден както и описанията - на един ред, като фразите на различните герои са отделени само със запетайка.
Това обаче са бели кахъри. Събитията описани и представени като истина са достатъчно интересни и притеснителни. Детайлните описания на отделни сцени за някои може да са гнусни, за мен обаче вдигат общата оценка.
Лична оценка: 8/10

Коментари