Майкъл Конъли - "Завръщането на Поета"

Официално: Поета се завърна!
Една от любимите ми поредици криминални трилъри е тази за детектив Хари Бош на Майкъл Конъли. Суров човек е Бош, следва свои правила и не се интересува много много от мнението на началниците или пък от политическите вълнения.
"Завръщането на Поета" е книга номер 10 от серията, като е излишно да казвам, че предните девет съм ги прочел. Прочетох и една за Джак Макавой - репортер, който в романа "Смъртта е моят занаят" е главно действащо лице. Там е първата ни среща с въпросния Поет.
Наименованието идва от това, че този престъпен гений убива ченгета и прави така, че случаите да изглеждат като самоубийства. Макавой изобличава килъра, влиза в редиците на ФБР, където се запознава с агент Рейчъл Уолинг. В самия край на книгата феберейката прострелва Поета, но така и не става ясно дали той е убит.
В "Завръщането на Поета" Бош се изявява като частен детектив и е нает от Грасиела Маккейлъб, която го моли да поеме случая със смъртта на мъжа и - Тери Маккейлъб. В друг уникален роман от серията Бош и Маккейлъб работят заедно - става дума за "Примката на Совата". Нашия човек се съгласява, но в хода на разследването става ясно, че серийния убиец познат като Поета е жив, а нишките на двата случая се преплитат.
И става взривоопасно!
Книгата започва не толкова тежко. Първо Бош среща Бъди Локридж, образ и половина. Но важен за случая, защото е приятел на Тери Маккейлъб.
Срещаме се и с агент Рейчъл Уолинг. Мрака взима превес.
Бош се изнервя за глупости. Спокойно, здравия разум и хладнокръвието надделяват!
Бош дава акъли, но имаше моменти когато му трябваше и помощ...
Както казах - страхотен роман.
Лична оценка: 8.8/10

Коментари