Ю Несбьо - "Полиция"

Развихря се жесток сериен убиец. Този път обаче положението е повече от лично. Жертвите са полицаи. Ченгетата биват убити на места, където в миналото са разследвали брутални престъпления, които не са успели да разкрият.
Килърът въобще не се занася. Той сякаш добре познава системата. Познава и ченгетата. Знае как да ги подведе. И как да ги изиграе.
А лошото за органите на реда е, че един от техните липсва. Говорим за липса, която може да се окаже фатална. Добре ме разбирате - Хари Хуле вече го няма...
"Полиция" ми бе леко странна. Хареса ми супер много, естествено, но беше нещо, което въобще не очаквах. Ю Несбьо е сменил тона на произведението и за разлика от "Фантом", която бе суров драматичен трилър, то тук нещата изглеждат много по-ведри, доколкото това въобще е възможно.
В една немалка чат Хари въобще го няма. После, разбира се, се появява в цялата си прелест. Но това като че ли просто не е той - трезвен е до неузнаваемост. А дори и не е ченге... Та затова казах, че "Полиция" ми бе леко странна.
Хубаво странна обаче. Уточнявам, че да не чуя после приказки.

"Разнесе се миризма на метал и оръжейна смазка.
Хари си пое дъх. Сякаш бръкна в гнездо на змии. Пръстите му се полутаха, преди да напипат студената люспеста кожа от стомана. Хвана влечугото за главата и го издърпа.
Противно оръжие. Впечатляващо противно. Съветско инженерно изкуство в най-бруталната си и ефективна разновидност. Този пистолет притежаваше несломимата издръжливост на „Калашников“.
Хари го претегли в ръка.
Знаеше, че тежи, и при все това му се стори лек. Лек, защото вече бе взел решение. Издиша насъбралия се в гърдите му въздух. И пусна демона на свобода."

За персонажите нямам какво ново да кажа. Всички ги знаем от предишните романи - Ракел, Столе, Катрине, Беате, Хаген, Бьорн, Белман, Бернтсен. Пълният дрийм тийм е на линия. Пригответе се за представление, което ще ви накара да ококорите очи и да изплезите езици.
Всичко друго в книгата също е OK. Заплетено разследване. Енигматичен сериен убиец. Много съспенс и отново здрав екшън. Хари за пореден път се движи по ръба на бръснача и винаги го грози най-страшната участ. Начините, с които се справя в напечените ситуации ще предизвикат избухване на заря директно в мозъците ви.
Лична оценка: 8.1/10

Коментари