Урсула Ле Гуин - "Светът на Роканон"

Ако сте следили този блог (казвам го на шега, знам, че не сте), сте запознати с драмата ми около Хейнския цикъл на Урсула Ле Гуин. Започнах поредицата неправилно от "Градът на илюзиите", но после се оказа, че всяка от петте книги си е сама за себе си. Тогава се зарекох да започна серията отначало и сега спазвам обещанието си.
"Светът на Роканон — планета без име, където легендите се преплитат с реалността. Там историята е заместена от мита до такава степен, че след няколко години откривателят се сблъсква със собствените си обожествени действия…
Изгубил своя звезден екипаж, Роканон остава сам в системата на Фомалхаут в навечерието на войната между Хейн и нахлуващите пришълци. Дали вълшебството, за което той плаща твърде скъпо, ще му помогне в предстоящата схватка?"
Това е официалното резюме на книгата, което е доста мъгливо и удобно обобщаващо събитията. На самияt мен ми е трудно да преразкажа сюжета, защото той е накъсан, на места претупан и с изобилие от прескачане във времето.
Централен персонаж е Роканон, по професия етнограф, ойто наистина губи екипажа си. Той обаче много бързо си намира нов - буквално няколко страници, след като се прощава със стария. Следващите събития се нижат по същия начин. Бягство, преход, битка, плен - независимо какви, случките се прескачат една друга, без мозъкът ни да има време да обработи информацията, камо ли да усетим някаква емоция.
Книгата е кратка и се прочита неусетно. Това е благодарение на Урсула Ле Гуин, която пише вълшебно. Описанията ѝ, различните раси и същества, с които ни запознава, както ѝ световете, през които ни превежда, са изумително изглеждащи. По тази линия всичко бе на висота и претенции нямам.
Хареса ми още приятелството между Роканон с представители на индивиди от други планети. Ученият е мъдър и толерантен, което му печели верни другари за важната му мисия.
Прологът на произведението също е страхотен. Той е най-добрата му част, след това прескачаме твърде напред във времето и част от магическото усещане се губи.
Като за първа книга от така наречения Хейнски цикъл, творбата не е лоша. Красиво е написана, но си има своите проблеми. Най-изпъкващ е слабо концентрираната основна сюжетна линия. Аз се вторачих малко повече в позитивните неща и затова ще кажа, че "Светът на Роканон" е малко над средното ниво.
Лична оценка: 5.7/10

Коментари