Midnight Express (1978)

Ситуацията е идентична като с тази при "Ангелско сърце" - четох книгата и после гледах филма. Само че този път лентата ми хареса. Разбира се, спрямо книгата е доста назад, но има своите безспорни качества и както се казва не е за изпускане.
Имаше обаче неща, които не одобрих и докато двете произведения са ми още прясни, накратко ще ви ги изложа. Но първо сюжета:
Били Хейс сглупява детински. Повече заради дребен тарикатлък, отколкото поради нещо друго, той решава да си прекара две кила хашиш от Турция за Щатите. На летището обаче е сгащен и понеже в Турция в началото на седемдесетте хашишът се води едва ли не опасен наркотик, сравним дори с хероина, то Били бива опандизен. Началото на кошмара, наречен турски затвор, тепърва започва. А краят му не се вижда...
Филмът е направен добре. Актьорската игра е на висота, а саундтракът е мелодичен и звучи много модерно като за времето си. Темпото е повече от прилично, така че нямах проблем с двата часа времетраене.
Атмосферата из турските зандани е точно такава, каквато си я представях докато четях. Мизерията, неуредиците и корупцията, най-вече сред надзирателите, са на власт. Темата за погазването на човешките права и свобода е успешно предадена, но най ми хареса пресъздаването на особеното отчайващо безвремие, което цари в затвора. Тягостната неяснота относно това каква е присъдата и колко ще се лежи - това е показано безупречно.
Какво обаче не бе добре направено или просто ми липсваше? Имам кратък списък.

1. Разминавания и промени в събитията спрямо случващото се в книгата
Наясно съм, че няма как всичко да е едно към едно, но пък от друга страна това е история по действителен случай и се е случила по точно определен начин. Не по два различни. Друг е въпросът ако някой е сметнал, че книгата не е подредена добре, но тогава пък този някой ще има много поздрави от бай ви Гошо.

2. Смяната на адвокатите
В романа главният персонаж прибягва до услугите на трима различни адвокати. Тук той си остава само с първия. За мен това е важно, защото това дебело подчертава липсата на вяра на Били към съдебната система, както и показва, че осъденият е готов да се подсигури здраво, стига да знае, че има по-голям шанс да си осигури свободата.

3. Смяната на килиите, както и на затворите
Това в лентата изобщо не е засегнато. Били Хейс влиза в един затвор и изобщо не е чепкано дали някой му сменя килията, камо ли пък де го преместят в друг затвор.
Тук няма как да мина без спойлери!!!
В книгата: Били Хейс попада в затвора. После отива в лудница. После се връща в същия затвор. И накрая го местят в друг.
Във филма: Били Хейс попада в затвора. Чак накрая го прехвърлят в лудницата, по причини съвсем различни от тези в четивото.
Две са вероятностите това да е направено така - липса на бюджет или по-вероятно мързел, защото без голямо разиграване просто е по-лесно.

4. Голямото и приятелство и мръсното предателство липсват
Изобщо в книгата е обърнато много по-голямо внимание на взаимоотношенията на нашето американче с останалите затворници. С един от тях той дори става нещо повече от приятел. Във филма преди това другарство буквално да задълбае, някой се е стреснал и аварийната спирачка е дръпната.
Персонажа, свързан с предателството въобще го няма.

5. Пресилени сцени
Поне две са, но са ненужно засилени и агресивни. Ще разправям за едната - тя е когато Били се произнася за пръв път в съда. В книгата речта е достатъчно красноречива и силна, без героят да отправя обиди към никого. За лентата са решили да сложат на този момент подправки и малко са изтървали солта.

6. Финалът е окепазен жестоко
Целият финал от книгата, който е достойна кулминация на случилото се до него момент, като на всичкото отгоре отлично ни обрисува и силата на човешката воля, във филма е... премахнат. Човекът, отговорен за това престъпление, в най-вероятно е бил на много тежка дрога.

Повтарям обаче, че филмът е хубав. С едни трийсетина минути отгоре и акцент върху правилните моменти е можел да се превърне във вечна класика. Но въпреки няколкото пропуска аз предпочитам да се съсредоточа върху добрите му страни, затова и го оценявам подобаващо.
Но преди оценката, пак да си го кажа - прочетете книгата!
Лична оценка: 7/10

Коментари